Odpowiednia temperatura
Rozsady warzyw powinny być produkowane w określonej temperaturze. Zbyt wysokie mogą spowodować ich wybieganie. Zwykle dzieje się tak, że część nadziemna rośnie nadmiernie, a brak jest systemu korzeniowego, co skutkuje dużymi problemami przy sadzeniu roślin, a potem przy ich przyjmowaniu. Lepiej w obiekcie utrzymywać zdecydowanie niższą temperaturę od zalecanej niż zbyt wysoką. Dla większości warzyw produkowanych w tym okresie optymalna temperatura powietrza w nocy powinna wynosić około 12 st C. Utrzymywanie temperatury na zdecydowanie niższym poziomie, czyli poniżej 8ºC, może spowodować zahamowanie wzrostu i wystąpienie chorób zgorzelowych. Rośliny przed chorobami zgorzelowymi można zabezpieczyć wykorzystując metodę chemiczną, stosując do podlewania rozsady Previcur Energy zgodnie z etykietą lub produkt biologiczny Polyversum WP. Podlewamy rozsady wówczas zgodnie z etykietą co 7–10 dni w czasie większego zagrożenia chorobami zgorzelowymi.
Nawożenie rozsad warzyw
W substratach przeznaczonych do produkcji rozsad warzyw jest niewielka zawartość składników pokarmowych, która ma wystarczyć na dobry start roślin. Pamiętając o tym, że jeżeli używamy małych pojedynczych doniczek, ta ilość nawozu może wystarczyć na dwa–trzy tygodnie produkcji po wschodach roślin. Im większe doniczki, tym dawka nawozu zawarta w objętości substratu jest większa i wystarczy na dłuższą produkcję, ale też nie do jej końca. Patrząc na rośliny, najlepsze efekty można zaobserwować po zastosowaniu azotu, ale jest to złudne. Rozbudowujemy bowiem tylko część nadziemną, a korzeń nie. Dlatego też do takiego nawożenia powinniśmy używać nawozów zawierających jak najmniej azotu, a duże ilości fosforu – Kristalon Żółty, Magic P Star. Do nich, aby bardziej wyrównać balans pomiędzy wzrostem części nadziemnej i podziemnej, możemy zastosować Algaren Tween.
fot. Rozsada kapusty produkowana przy niedoborze światła.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
fot. Rozsada kapusty produkowana przy niedoborze światła.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!