Państwo Gwoździowie łączą produkcję warzyw pod osłonami z polową. Na osłony składają się 3000 m2 szklarni (dwa obiekty) oraz 2800 m2 tuneli Farmer. Ich powierzchnia wzrosła o tysiąc metrów w tym roku. Od razu po ustawieniu zostały zagospodarowane, żeby wykorzystać jak największą część sezonu. – Posadziliśmy sałatę masłową, kalarepę, kapustę i wysialiśmy koper – mówi pan Mariusz. Od lat jesteśmy wierni jednej odmianie Omega. Rośnie stosunkowo szybko, ma jasnozielone liście, dobrze wypełniające główkę. Na metrze sadzimy 16 sztuk, w tym roku 20 stycznia. Było wiele dni pochmurnych, więc wzrost następował wolniej. Zbiór zaczęliśmy przed Wielkanocą.
Ogórek Meleas
W szklarni jak co roku rośnie ogórek odmiany Meleas, tworzący owoce długości 20–24 cm, lekko żebrowane, z połyskiem. Był posadzony 13–14 stycznia. Rozsada do tych pierwszych nasadzeń pochodzi z firmy Mularski, na kolejne terminy gospodarze produkują u siebie (w multiplatach 180- i 260-komórkowych, tylko sałaty w doniczkach ziemnych).
fot. Katarzyna Gwóźdź na początku kwietnia br.
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!
fot. Katarzyna Gwóźdź na początku kwietnia br.
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!