Dariusz i Krzysztof Florkowie są 4. pokoleniem, które zajmuje się uprawą warzyw w rodzinie. W 1972 r. powstała pierwsza szklarnia, pobudowana przez rodziców gospodarzy. Obecnie w tym miejscu mieści się punkt sprzedaży detalicznej. Każdy z Buska (i nie tylko) może tutaj kupić świeże pomidory. – Wieści o nas rozchodzą się pocztą pantoflową, z polecenia. Bywa, że klienci przyjeżdżają do nas z oddalonych miejsc po większe zamówienia – mówią właściciele.
Na 1,5 ha
Nowa szklarnia o powierzchni 1,5 ha, w której jest produkcja, mieści się w Służowie, oddalonym o kilka kilometrów od miasta. – Areał nie jest duży, ale pozwala na dopieszczenie całej produkcji. Ja i brat jesteśmy codziennie w szklarni, nasze żony pomagają w przygotowaniu pomidorów do sprzedaży. Stali i dobrze przeszkoleni pracownicy zajmują się zbiorem i pracami pielęgnacyjnymi – mówi pan Krzysztof.
Od lat Tomimaru
Największą powierzchnię zajmuje pomidor malinowy Tomimaru Muchoo (De Ruiter). – Byliśmy jednymi z pierwszych ogrodników, którzy zaczęli uprawiać tę odmianę – mówi pan Dariusz. Nie jest ona bez wad, ale wyróżnia się wyjątkowym smakiem, a to jest dla nas najważniejsze. Od lat cieszy się dużym uznaniem konsumentów. Uzupełnieniem asortymentu jest czerwony, śliwkokształtny pomidor Romanella (Syngenta) oraz mięsisty, wielkoowocowy Beef Bang (HM.Clause) o czerwonych owocach. – Te odmiany także wyróżniają się smakiem, a to jest kluczowe w sprzedaży detalicznej, jaką prowadzimy. Dodatkowo na około 0,2 ha wiosną uprawiane są ogórki. W tym roku postawiono na partenokarpiczną Mirabelle (Seminis). Koniec uprawy nastąpił w połowie czerwca.
Cały artykuł przeczytasz we wrześniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!