StoryEditor

Z wizytą w gospodarstwie Łukasza Zabłockiego

07.08.2020., 00:00h

800 metrów od Odry żyje i pracuje na 150 hektarach Łukasz Zabłocki, będąc już trzecim pokoleniem warzywników. W podgryfińskiej Łubnicy produkuje marchew, por i bób.  Nie zawsze jednak tak było.

Ze względu na lokalizację gospodarstwa (dolina Odry, pH gleby 7–8 i bliskość szczecińskiego rynku hurtowego) dominowały warzywa kapustne – kapusta i kalafior.

– Ostatni hektar mieliśmy rok temu i przeszliśmy całkowicie na gatunki mniej pracochłonne - mówi Łukasz Zabłocki.

W tym roku na 10 ha jest marchew, 15 ha zajmuje por i 5 ha bób.


Marchew od czerwca

– Do siewu marchwi podchodzimy trzykrotnie – przekazuje gospodarz. - Pierwszy hektar – 800 tys. nasion posialiśmy pod włókninę 5 marca. Drugi termin przypadł w pierwszych dniach kwietnia – po milionie nasion/ha, trzeci na początek maja – 1,2 mln/ ha. Redliny robimy co 75 cm. Bazujemy na odmianach Nunhemsa, bo nie wchodzi na nie zwierzyna. Przeważają odmiany: Laguna, Allyance (bardzo ładnie wyszła w minionym sezonie), Cadance, Nerac (Bejo). Są też odmiany Rijk Zwaan jeszcze pod numerami. Staramy się testować nowości ze wszystkich firm. Cenimy też odmianę Speedo (Hazera) i siejemy co roku.


Cały artykuł przeczytasz w sierpniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!


23. listopad 2024 01:17