Ze względu na lokalizację gospodarstwa (dolina Odry, pH gleby 7–8 i bliskość szczecińskiego rynku hurtowego) dominowały warzywa kapustne – kapusta i kalafior.
– Ostatni hektar mieliśmy rok temu i przeszliśmy całkowicie na gatunki mniej pracochłonne - mówi Łukasz Zabłocki.
W tym roku na 10 ha jest marchew, 15 ha zajmuje por i 5 ha bób.
Marchew od czerwca
– Do siewu marchwi podchodzimy trzykrotnie – przekazuje gospodarz. - Pierwszy hektar – 800 tys. nasion posialiśmy pod włókninę 5 marca. Drugi termin przypadł w pierwszych dniach kwietnia – po milionie nasion/ha, trzeci na początek maja – 1,2 mln/ ha. Redliny robimy co 75 cm. Bazujemy na odmianach Nunhemsa, bo nie wchodzi na nie zwierzyna. Przeważają odmiany: Laguna, Allyance (bardzo ładnie wyszła w minionym sezonie), Cadance, Nerac (Bejo). Są też odmiany Rijk Zwaan jeszcze pod numerami. Staramy się testować nowości ze wszystkich firm. Cenimy też odmianę Speedo (Hazera) i siejemy co roku.