– Na początku uprawialiśmy bardzo wiele gatunków warzyw, ale wysokie koszty siły roboczej, zwłaszcza ręcznego odchwaszczania zredukowały nasze apetyty na tak wielką różnorodność – tłumaczy Maria Hirowska – opiekun upraw i produktów w wąsowskim gospodarstwie. Teraz uprawia się tu przede wszystkim surowiec do miejscowej przetwórni: ziemniaki, buraki ćwikłowe, ogórki, koper, chrzan i czosnek.
– Efektywnej uprawy ekologicznej uczymy się stale – zapewnia Maria Hirowska. - Nasze uprawy i przetwórnia są certyfikowane przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji w Pile - dodaje.
Maria Hirowska zdradzi Wam wypróbowane w gospodarstwie metody ochrony przed chorobami i szkodnikami. Przedstawi również etapy budowania marki Folwarku Wąsowo.
W naszym studio będziemy gościć też Jolantę i Piotra Woźnickich z Sątyrza Pierwszego (woj. zachodniopomorskie). Ich gospodarstwo liczące ponad 200 ha jest certyfikowane od roku 2006. Warzywa rosną na 50 ha. Są też w gospodarstwie przetwarzane. Tylko ogórków sadzi się tu (uprawa z rozsady) około 5 ha.
– Rocznie sprzedaję 30 tysięcy słoików. Ze sprzedaży przetworzonego ogórka ekologicznego mam dwa razy tyle, ile ze sprzedaży świeżego. Dlatego postawiłem na przetwórstwo, bo ono zwyczajnie się opłaca – mówi Piotr Woźnicki.
Aktualne możliwości ekologicznej ochrony warzyw przedstawi zaproszona do studia prof. Jolanta Kowalska z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu – ekspert w dziedzinach biologicznych i prośrodowiskowych metod ochrony upraw i rolnictwa ekologicznego.
Zapraszamy na spotkanie online 20 stycznia o godzinie 10.00. Link do zapisu znajduje się TUTAJ.
Katarzyna Wójcik