O obornik jest coraz trudniej. Jeśli jednak mamy do niego dostęp, pamiętajmy o zasadach jego stosowania. Pola przeznaczone pod uprawę warzyw nawozimy co 4 lata, najlepiej jesienią (z wyjątkiem gleb piaszczystych, które lepiej reagują na ten nawóz wiosną, przed sadzeniem roślin). W zależności od formy obornika, zalecane są różne dawki, których nie należy przekraczać, z uwagi na ryzyko zaazotowania wód.
Obornik w formie naturalnej aplikujemy w dawce 40 t/ha (dostarcza rocznie do gleby 170 kg azotu/ha), zaś w formie suszonej zgodnie ze wskazaniem producenta na opakowaniu. Nawóz należy koniecznie przemieszać z ziemią na głębokość 15–20 cm, nie później niż następnego dnia po wywiezieniu w pole. Zawartość mikro- i makroelementów w glebie reguluje także stosowanie gnojowicy lub gnojówki, niezwykle bogatych w azot i potas.
Obornik w formie naturalnej aplikujemy w dawce 40 t/ha (dostarcza rocznie do gleby 170 kg azotu/ha), zaś w formie suszonej zgodnie ze wskazaniem producenta na opakowaniu. Nawóz należy koniecznie przemieszać z ziemią na głębokość 15–20 cm, nie później niż następnego dnia po wywiezieniu w pole. Zawartość mikro- i makroelementów w glebie reguluje także stosowanie gnojowicy lub gnojówki, niezwykle bogatych w azot i potas.
Co przed czym?
Wiele doświadczeń wskazuje na lepsze efekty działania nawozów zielonych w porównaniu z obornikiem, przede wszystkim w kontekście plonowania warzyw.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!