Pionowa szklarnia w nie przypomina tradycyjnej uprawy
Szklarnia pionową w niczym nie przypomina tradycyjnej uprawy, z białymi i zielonymi wieżami warzyw liściastych ułożonymi tak wysoko, jak okiem sięgnąć. Pierwsza gigantyczna szklarnia Shockingly Fresh w Offenham w hrabstwie Worcestershire zbiera tysiące pęczków pak choi i sałaty przeznaczonych na półki supermarketów. Gospodarstwo przystosowane jest do uprawy różnych liściastych warzyw, a także truskawek i ziół.
Dużo większa wydajność niż w polowej uprawie warzyw
Właściciel gospodarstwa twierdzi, że ten model produkcji zużywa mniej wody i daje wielokrotnie więcej roślin niż uprawa polowa. Nick Green, dyrektor ds. rozwoju Shockingly Fresh, powiedział: „Ta szklarnia, będzie produkowała około 2 milionów głów warzyw liściastych rocznie – to około cztery razy więcej niż oczekiwalibyśmy na skrawku ziemi tej wielkości”.
Ekonomia w uprawie warzyw pod osłonami
W przeciwieństwie do większości farm pionowych, w których stosuje się w pełni zamknięte systemy z ogrzewaniem i sztucznym światłem LED, Shockingly Fresh wykorzystuje wyłącznie naturalne światło. Ciemne zimowe popołudnia w Wielkiej Brytanii oznaczają, że w przeciwieństwie do większości farm hydroponicznych, produkcja w tym obiekcie jest sezonowa a roślin uprawia się mniej niż przy sztucznym doświetlaniu.
– Produkcja nie jest całkowicie liniowa, jak w przypadku w pełni oświetlonej pionowej farmy. Ale dopasowujemy się do potrzeb konsumpcyjnych klientów – ludzie nie jedzą tyle sałaty zimą, co latem – mówi Nick Green.
Nie ekologiczna, ale na pewno lepsza dla natury niż uprawa doświetlana.
Firma twierdzi, że owoce sezonowe, takie jak truskawki, mogą być uprawiane też w chłodniejszych miesiącach, co może wpłynąć na zmniejszenie importu.
– Ostatecznie taka uprawa jest lepsza dla środowiska. Nie mogę powiedzieć, że jest całkowicie neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla, ale nie wymaga takich nakładów energii jak pionowa farma LED – powiedział Green.
Następna szklarnia, planowana w West Calder w Szkocji, będzie jeszcze większa i może być największą pionową uprawą pod osłonami w Wielkiej Brytanii.
Wiele firm w całym kraju eksperymentuje z farmami hydroponicznymi i innymi farmami pionowymi, ponieważ grunty rolne mają bardzo wysokie ceny. Naukowcy opracowują sposoby, dzięki którym rolnictwo może stać się bardziej wydajne i zużywać mniej ziemi, pestycydów i wody, dzięki czemu więcej ziemi może pozostać w stanie naturalnym.
Godne uwagi przykłady to Growing Underground, która produkuje mikro zieleninę i liście sałat pod ruchliwymi ulicami Clapham, oraz LettUs Grow w Bristolu, która produkuje również warzywa liściaste. Niektóre supermarkety, w tym Marks & Spencer, wprowadziły do swoich działów owoców i warzyw pionowo uprawiane świeże zioła, gotowe do zbioru przez klientów.
Zdj.: Paul Ligas/TheGuaridian