Na podstawie analizy
Nawożenie warzyw ze względu na ekstremalne warunki pogodowe w różnych obszarach Polski należy przeprowadzić na podstawie analizy chemiczno-rolniczej. Jeżeli w okresie jesienno-zimowym ktoś nie pobrał próby glebowej, jest na to ostatni moment. Gleba nie jest zamarznięta, a więc do dzieła.
Jak pobrać próbę?
Próbę pobieramy z kilkunastu do ponad 20 miejsc na polu, teoretycznie o powierzchni 1 ha. Jeżeli pole jest wyrównane pod względem powierzchni oraz składu gleby, to jedna próba zbiorcza może być pobrana z pola większego – 3–4 ha. Jeżeli jednak pole jest z pagórkami, należy je podzielić.Do laboratorium trzeba dostarczyć około 0,5 kg gleby. Taką próbę należy złożyć z kilkunastu próbek zbiorczych pobranych losowo z pola z warstwy ornej. Próby pobieramy za pomocą laski Egnera lub szpadla i łyżki, umieszczamy w czystym pojemniku. Po pobraniu wszystkich próbek dokładnie je mieszamy i z tej próby pobieramy 0,5 kg gleby, umieszczamy w woreczku i opisujemy. Kartkę z oznaczeniem umieszczamy na zewnątrz foliowego woreczka (wewnątrz zawilgotnieje). Warto kopię opisu próbek zachować dla siebie wraz z planem pól.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika WIOM Warzywa i owoce miękkie. Sprawdź nasza ofertę!