Odmiana marchwi o 90 - dniowy okresie wegetacji
Odmiana ta pochodząca z hodowli francuskiej firmy Vilmorin, jest jedną z najwcześniejszych odmian w portfolio tej firmy – wegetacja wynosi zaledwie ok. 90 dni. Marchew odmiany Speedo cechuje się bardzo dobrą trwałością polową, możliwością zbioru mechanicznego i marchwiami najwyższej jakości i dobrym smaku, przeznaczonymi do mycia. Sprawdzi się jako odmiana na świeży rynek, polecana jest również na zbiór pęczkowy.
Marchew, którą można długo przechowywać
W przechowalni w gospodarstwie państwa Gulczyńskich obecnie dominująca jest odmiana Octavo, która charakteryzuje się okresem wegetacji około 125 dni. Jest to odmiana, którą cechuje wyjątkowa gładkość, idealnie nadaje się do mycia i sprzedaży na świeży rynek. Jest dedykowana do przechowania, nie ma problemów, by w przechowalni czekała nawet do czerwca. Odmiana charakteryzuje się bardzo wysoką zdrowotnością polową, to znaczy, że można ją produkować z ograniczeniem stosowania środków ochrony roślin, głównie fungicydów. Marchew odmiany Octavo nadaje się również do produkcji ekologicznej.
Nowość z portfolio firmy Hazera
Nowością w ofercie firmy Hazera jest marchew odmiany Polydor z hodowli francuskiej firmy Clause. Jest polecana do długiego przechowywania. Jej okres wegetacji wynosi około 130 dni. Korzenie osiągają długość 20-22 cm, są wyjątkowo gładkie, łatwe do mycia, trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne. Odmiana Polydor charakteryzuje się bardzo wyrównanym plonem. Jest dedykowana do zbioru mechanicznego.
Texto, czyli marchew odporna na mączniaka prawdziwego
Odmiana Texto, była uprawiana pierwszy raz w tym sezonie w gospodarstwie państwa Gulczyńskich. Odmiana ta charakteryzuje się nieco dłuższym okresem wegetacji - około 140 dni. Jest dedykowana do zbioru mechanicznego, a plon wyróżnia się bardzo dobrym wyrównaniem. Charakteryzuje ją wysoka trwałość polowa. Marchew odmiany Texto odznacza się wysoką zdrowotnością, jest odporna między innymi na mączniaka prawdziwego, dzięki czemu można wykorzystać ją również do produkcji ekologicznej. Marchew tego gatunku podczas całego procesu zbioru, pakowania i przygotowania do sprzedaży wyróżnia się wysoką tolerancją na pękanie.
Zdjęcia: Joanna Białek