Zawartość magnezu w glebie jest ściśle związana z jej zwięzłością i odczynem. Magnez należy bowiem do pierwiastków bardzo ruchliwych, łatwo wymywanych na glebach lekkich o małym kompleksie sorpcyjnym i zakwaszonych. Roczna utrata magnezu poprzez wymycie może sięgać 40 kg MgO/ha. Wymywanie można zmniejszyć poprzez nawożenie organiczne i regulację pH gleby.
Uzupełnianie ilości magnezu w glebie najłatwiej osiągnąć poprzez stosowanie wapna magnezowego sypkiego lub granulowanego. Źródłem magnezu są również m.in.: siarczan magnezowy uwodniony, siarczan magnezowy jednowodny, kizeryt, magnezyt, kainit magnezowy. Do 5% MgO zawierają również Saletrzaki, Salmag®, Polifoski® i Polimag®.
Objawy niedoboru magnezu
Występują na dolnych, starszych liściach. Magnez jest pierwiastkiem ruchliwym, tzw. reutylizowanym. Co to oznacza dla rośliny? W przypadku niedoboru, roślina wycofuje go ze starszych liści, kierując do młodych, górnych. Roślina zawsze dąży do rozwoju i przedłużenia gatunku. W tej sytuacji obserwujemy na starszych liściach tzw. chlorozę międzynerwową, czyli żółknięcie tkanki między nerwami, podczas gdy nerwy pozostają zielone.
Pamiętaj , że pierwiastkiem antagonistycznym dla magnezu jest potas. Przenawożenie potasem blokuje pobieranie magnezu z gleby oraz przemieszczanie magnezu w roślinie.
Zasobność gleb mineralnych w magnez określa się jako średnią w przypadku, gdy:
- w glebie lekkiej jest 30–40 mg Mg/l podłoża;
- w glebie średniej jest 40–80 mg Mg/l podłoża;
- w glebie ciężkiej jest 60–120 mg Mg/l podłoża.
Skutki niedoboru magnezu
Skutki niedoboru magnezu w roślinie:
- chloroza,
- słaby przebieg fotosyntezy, czyli słaby wzrost roślin
- słaby rozwój korzeni,
- utrudnione pobieranie składników pokarmowych z gleby,
- upośledzenie odporności roślin,
- gorsza jakość plonów – mniejsza zawartość białka, cukrów, tłuszczów, skrobi, karotenu,
- większa kumulacja azotanów w roślinie.