Glifosat jest często występującym składnikiem herbicydów stosowanych we wszystkich państwach członkowskich UE przy uprawie zbóż, a także w winnicach, sadach i plantacjach oliwek w całej UE. Brak zezwolenia na jego stosowanie na terenie UE skutkowałoby obniżeniem poziomu konkurencyjności rolnictwa państw członkowskich.
Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin z satysfakcją przyjął decyzję z Brukseli. - Europejscy obywatele głosami swoich reprezentantów opowiedzieli się za dalszym stosowaniem glifosatu przez rolników. Tym samym Parlament Europejski pokazał, że wspiera rolnictwo europejskie i dba o rozwój unijnej konkurencyjności.
O pozytywnej klasyfikacji glifosatu świadczą analizy przeprowadzone przez Komisję Europejską oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który oferuje niezależne doradztwo naukowe w kwestiach zagrożeń związanych z żywnością. Opinie EFSA są uwzględniane w unijnych przepisach i zasadach oraz procesie decyzyjnym i tym samym przyczyniają się do ochrony konsumentów przed zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym. Parlament Europejski, biorąc pod uwagę stanowisko EFSA, uznał, że glifosat może zostać dopuszczony w profesjonalnej działalności rolniczej. Natomiast w stosunku do osób fizycznych sprzedaż herbicydów zawierających tą substancję aktywną nie będzie możliwa.
Źródło: psor.pl