Instytut Ochrony Roślin, który jest częścią Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS), od ponad 10 lat prowadzi badania nad selekcją, identyfikacją i opatentowaniem induktorów odporności roślin uzyskanych z patogenów grzybowych. Jedna z tych technologii opiera się na wykorzystaniu białka uzyskanego z grzyba Alternaria tenuissima określonego nazwą PeaT1. W czerwcu 2014 roku zarejestrowano pierwszy biologiczny środek ochrony zawierający białko PeaT1.
Rejestracja preparatu Atailing obejmuje zwalczanie chorób wirusowych w uprawach warzywniczych i tytoniu. Aktualnie trwają badania nad skutecznością preparatu przeciw chorobom wirusowym i bakteryjnym w szerokiej gamie upraw jednorocznych i wieloletnich.
Firma Arysta LifeScience wynegocjowała także prawa licencyjne do białka Hrip1, które podobnie jak PeaT1 uzyskano z tego samego patogenu (Alternaria tenuissima) i które również wykazuje potencjał w ochronie roślin przed patogenami.
"Technologie te są unikalne w branży i stanowią innowacyjne podejście do zwalczania chorób w uprawach owoców cytrusowych, tytoniu oraz wielu gatunków warzyw", mówi Paula Pinto, globalny szef zarządzania ofertą produktowa Arysta LifeScience. Produkty oparte o nowe technologie wykorzystujące białka stanowią doskonałe uzupełnienie rosnącego portfolio firmy. Umowa licencyjna pozwala Arysta LifeScience na wykorzystanie wspomnianych białek do produkcji preparatów o różnych formulacjach, zmodyfikowanym składzie, także jako mieszaniny.
Źródło: materiały prasowe firmy Arysta LifeScience
mka