XenTari® jest biologicznym środkiem owadobójczym zawierającym naturalny, silny szczep (ABTS-1857) mikroorganizmu Bacillus thuringiensis, podgatunku aizawaii (Bta). Zawiera zrównoważoną mieszankę czterech silnych białek toksynowych (Cry 1C, Cry1D, Cry1Aa, Cry 1Ab) i zarodników atakujących kluczowe szkodniki. B. thuringiensis powoduje zakażenie przewodu pokarmowego bezkręgowców. Na skutek działania białek krystalicznych dochodzi do paraliżu układu pokarmowego bądź paraliżu ogólnego, a larwa owada zaprzestaje żerować i zamiera. Podczas sporulacji (wytwarzania przetrwalników) w komórce bakteryjnej powstaje jeden lub kilka białkowych kryształów zawierających od 1 do 4 nieaktywnych form toksyn Cry. W jelicie środkowym owada kryształ ulega rozpuszczeniu i następuje proteolityczna aktywacja protoksyn do formy czynnej.
XenTari® jest produktem fermentacji, stanowiącym mieszaninę nierozpuszczalnych białkowych toksyn krystalicznych. Wytwarzany jest w USA w nowoczesnych fabrykach spełniających najwyższe światowe standardy. Każda partia XenTari® jest objęta ścisłym procesem kontroli jakości z testem biologicznym na żywych larwach Trichopulsia ni. Preparat ma działanie selektywne, nie ma wpływu na owady zapylające i środowisko naturalne. Środki ochrony roślin oparte na B. thuringiensis nie indukują pojawienia się odporności u owadów
Środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic. Zabieg najlepiej wykonać w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka (0,5- 1,5 kg/ha) należy stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice są w starszej fazie rozwojowej. Odstęp między zabiegami powinien wynosić co najmniej 6 dni.
Korzyści ze stosowania:
- selektywne zwalczanie gąsienic motyli
- brak pozostałości
- brak okresu karencji
- bezpieczeństwo dla fauny pożytecznej
- skuteczność działania oraz koszty porównywalne do konwencjonalnych insektycydów
- możliwość łącznego stosowania
- możliwość stosowania w Integrowanej Produkcji
Środek XenTari® posiada rejestrację w blisko 80 rodzajach upraw rolniczych, sadowniczych, warzywniczych (w gruncie i pod oslonami), produkcji roślin ozdobnych (w gruncie i pod osłonami). Zastosować go można m.in. w uprawie: jabłoni. Kapusty głowiastej, kalafiorów, kapusty brukselskiej, jarmużu, kalarepy, pomidora, papryki, ogórka, cukinii, dynii, selera korzeniowego, chrzanu, rzodkiewki, fasoli szparagowej, gruszy, pigwy, śliwy, wiśni, czereśni, brzoskwini, moreli, truskawki i innych.
Maciej Kania
Źródło: mat. prasowe