Choroby przechowalnicze stanowią poważny problem dla producentów kapusty głowiastej. Patogeny porażają rośliny głównie w czasie ich wegetacji, a objawy widoczne są dopiero w przechowalni.
Fuzaryjne gnicie główek kapusty
Pierwsze objawy są na roślinach, na zewnętrznych liściach główki w drugiej połowie lata. Przybierają postać drobnych, wodnistych plam, które z czasem pokrywają się biało-różową lub pomarańczową grzybnią. W przechowalni choroba może rozwijać się bardzo szybko, na co wpływ ma wysoka wilgotność powietrza i temperatura 1–2°C.
Sprawca choroby jest grzybowym patogenem glebowym. Do infekcji może dojść podczas wzrostu roślin na polu lub poprzez zarodniki konidialne rozprzestrzeniające się z prądami powietrza lub wodą. Do wnętrza roślin dostają się poprzez zranienia i uszkodzenia mechaniczne, np. w trakcie zbioru i transportu.
macka