Choroby powodują grzyby z rodzaju Botrytis (szara pleśń), Fusarium (fuzaryjna zgnilizna główek kapusty), Sclerotinia (zgnilizna twardzikowa) oraz bakterie Xanthomonas (czarna zgnilizna kapustnych) i Erwinia (mokra zgnilizna kapustnych).
Szara pleśń
Patogen wnika do rośliny poprzez osłabione, uszkodzone mechanicznie tkanki. Początkowo na roślinach powstają wodniste plamy. W późniejszej fazie rozwoju choroby w ich obrębie pojawia się szarobrunatny nalot grzybni. Chore główki stanowią źródło patogenu w przechowalniach. Do infekcji może dojść poprzez bezpośredni kontakt chorych i zdrowych główek oraz poprzez rozprzestrzenianie się zarodników w powietrzu. Patogen ma zdolność wytwarzania etylenu przyspieszającego dojrzewanie. Obecność gazu sprzyja masowym infekcjom i dużym stratom w przechowalni.
[Szara pleśń na kapuście głowiastej na polu]
[Szara pleśń w przechowalni]
[Szara pleśń – szary nalot grzybni, kapusta w przechowywaniu]
[Szara pleśń – kapusta po przechowaniu]
Fuzaryjne gnicie główek kapusty
Pierwsze objawy są na roślinach, na zewnętrznych liściach główki w drugiej połowie lata. Przybierają postać drobnych, wodnistych plam, które z czasem pokrywają się biało-różową lub pomarańczową grzybnią. W przechowalni choroba może rozwijać się bardzo szybko, na co wpływ ma wysoka wilgotność powietrza i temperatura 1–2°C.
[Fuzaryjne gnicie główek kapusty – objawy na polu]
[Fuzaryjne gnicie główek – objawy na polu]
[Biało-pomarańczowa grzybnia na kapuście w przechowalni]
[Kapusta z objawami fuzaryjnego gnicia wyjęta z przechowalni]
Jak ograniczać choroby przechowalnicze kapusty?
- zabiegi ochrony w okresie wegetacji – profilaktycznie lub w momencie zagrożenia, nie później niż 7 dni przed zbiorem, zgodnie z zaleceniami na etykiecie. W ochronie przed szarą pleśnią poleca się środki z grupy strobiluryn (np. Amistar 250 SC), anilidów i triazoli (np. Luna Experience SC), strobiluryn i anilidów (np. Signum 33 WG) oraz benzomidzoli (np. Topsin 500 SC). W ochronie kapusty przed fuzaryjnym gniciem nie ma obecnie zarejestrowanych środków ochrony.Jednak przeprowadzone badania wykazały, że środki (tj. Topsin 500 SC, Scorpion 325 SC oraz Signum 33 WG) stosowane w ochronie kapusty przed innymi chorobami ograniczają rozwój tej choroby.
- prawidłową higienę na polu i w przechowalni – do odkażania pomieszczeń i powierzchni przechowalniczych zaleca się stosowanie Menno Florades 90 SL.
- prawidłowe warunki przechowywania – temperatura 0°C oraz wilgotność powietrza 90-95%. W warunkach kontrolowanej atmosfery zaleca się stosowanie składu gazowego 5% CO2 i 2,5% O2.
Agnieszka Czajka
IO w Skierniewicach