- komosa biała (Chenopodium album) potocznie nazywana lebiodą, jest groźnym chwastem, który nie zwalczany potrafi skutecznie zagłuszyć uprawy; komosa może dorastać do 180 cm, posiada korzeń palowy, który jest silnie rozgałęziony; jedna roślina wytwarza średnio 3 tys. nasion; preferuje gleby żyzne, stanowiska, na których zastosowano obornik i/lub nawożenie azotowe, roślina w stadium siewki, jak i potem, jest pokryta mączystym nalotem; próg szkodliwości w uprawie kukurydzy wynosi 0,5 szt/m2, a w burakach 1 szt/m2;
- szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus) osiąga wysokość 15-100 cm, podobnie jak komosa biała posiada silny korzeń palowy o długości 15-25 cm, łodyga u tego gatunku jest czerwono nabiegła, a liście od spodu mają barwę amarantową, jedna roślina wytwarza 1-5 tys. nasion, preferuje gleby lżejsze, ale zasobne w azot, próchniczne; próg szkodliwości w uprawie kukurydzy wynosi 4 szt/m2, szarłat bardzo szybko się ukorzenia i staje się odporny na herbicydy, dlatego nie zwlekajmy z ewentualnym wykonaniem zabiegu odchwaszczającego
- psianka czarna (Solanum nigrum) to gatunek z tej samej rodziny botanicznej co pomidor i ziemniak, można ją poznać po charakterystycznie zabarwionych na czarno liściach u młodych roślin, maksymalnie może dorastać do 60 cm, na jednej roślinie tworzy się od 100-1000 nasion; psianka dobrze rośnie w miejscach suchych i ciepłych, jednocześnie zasobnych w składniki pokarmowe; próg szkodliwości wynosi w burakach 0,5 szt/m2; gatunek ten może być wektorem chorób bakteryjnych przenoszonych z sezonu na sezon, porażających ziemniaki
- chwastnica jednostronna (Echinochloa crus-galli) to przedstawiciel wiechlinowatych, którego można rozpoznać po spłaszczonej łodydze, osiągający wysokość 30-70 cm, na jednej roślinie wytwarza się średnio 400 nasion; jest to roślina wskaźnikowa gleb bogatych w azot i wapń, preferuje miejsca wilgotne; próg zagrożenia wynosi 3 szt/m2 w burakach i 6 szt/m2 w kukurydzy
StoryEditor
Ciepłolubne chwasty już rosną
Wśród chwastów podobnie jak u warzyw znajdziemy gatunki, które do skiełkowania i wzrostu wymagają stosunkowo wysokich temperatur. Pojawiają się w uprawach teraz. Co to za rośliny?