Tematem przewodnim terenowego spotkania tematycznego redakcji WiOM, była produkcja marchwi bez pozostałości środków ochrony roślin. Jedna z prelekcji omawiała wykorzystanie biostymulatorów oraz nawozów biostymulujących firmy Agro-Sorb w uprawie marchwi. Poniżej przedstawiamy 2 flagowe produkty w ofercie firmy, więcej informacji znajdziecie w wywiadzie, znajdującym się na końcu artykułu.
Uniwersalny biostymulator, w uprawie warzyw podawany dolistnie
Agro-Sorb Folium to uniwersalny stymulator wzrostu z biologicznie aktywnymi aminokwasami. Głównym jego zadaniem jest łagodzenie warunków stresowych oraz zapobieganie ich skutkom, jak również polepszenie zdrowotności i kondycji upraw. W efekcie stosowania tego biostymulatora w uprawie marchwi zwiększa się ilość zielonej masy, wybarwienie korzenia oraz wielkość plonu, jak również zwiększa się odporność na choroby grzybowe i przymrozki. Agro-Sorb Folium może być stosowany łączenie z środkami ochrony roślin oraz nawozami, trzeba tylko zwrócić uwagę, aby nie były one wysokozasadowe. Dzięki możliwości mieszania ograniczamy liczbę zabiegów i przejazdów w łanie. Sam środek zalecany jest jako preparat podnoszący skuteczność środków ochrony roślin. Co sprawia, że danego Ś.O.R. można zastosować mniej.
Biostymulujący nawóz z dodatkiem wapnia
L-Amino+Ca służy do zapobiegania i korekty niedoboru wapnia. Dzięki naturalnym biologicznie aminokwasom wapń łatwo wnika i jest skutecznie wykorzystywany przez warzywa. W wyniku stosowania tego preparatu marchew zwiększa swoją trwałość przechowalniczą, jak również zwiększa się jędrność owoców i warzyw. Dodatkowo po jego zastosowaniu rośliny wykazują podwyższoną zdrowotność i kondycję, a ograniczone zostaje występowanie chorób fizjologicznych takich jak: sucha zgnilizna wierzchołka pomidora i papryki, mącznika prawdziwego pietruszki czy alternariozy naci marchwi. Nadaje się do stosowania dolistnie, jak również w nawadnianiu kropelkowym. Nie wolno stosować L-Amino+Ca na zamarzniętych, zalanych wodą lub pokrytych śniegiem gruntach.