Aktualne możliwości ekologicznej ochrony kalafiora i brokułu przedstawiła prof. Jolanta Kowalska z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu – ekspert w dziedzinach biologicznych i prośrodowiskowych metod ochrony upraw i rolnictwa ekologicznego.
Zaznaczyła, że w uprawach ekologicznych bardzo ważne jest stanowisko uprawy i płodozmian, a także towarzystwo upraw sąsiednich, zadrzewień, czy siedlisk naturalnych.
– To połowa sukcesu w uprawie – powiedziała.
Przypomniała, że środki biologiczne muszą być zastosowane odpowiednio wcześnie, profilaktycznie, czyli w momencie, gdy mamy podejrzenie wystąpienia agrofaga.
– Oczywiście, trzeba monitorować plantację i powtarzać zabiegi. Pamiętajmy, że środki biologiczne należy stosować regularnie – zaznaczyła profesor. Zwróciła uwagę, że koszty ochrony upraw środkami biologicznymi są wysokie.
– Musimy je jednak stosować, bo nie stać nas na dewastację środowiska. W tym kierunku UE prowadzi swoją politykę. Powinniśmy się też zastanowić, czy musimy produkować takie ilości żywności, czy jednak zmniejszyć tę produkcję na rzecz jej jakości – zaznaczyła.
Do insektycydowej ochrony kalafiorów i brokułów w systemie ekologicznym można użyć: SpinTor 240 S.C., Dipel WG, Delfin WG, Max Spin, Naturalis czy Lepinox Plus.
Przed mączniakiem prawdziwym, alternariozą, szarą pleśnią i czarną zgnilizną zabezpiecza Serenade ASO, przed chorobami odglebowymi Prestop WP i Trianum, przed zgnilizną twardzikową – Contans i Polyversum WP.
Obejrzyj film!