Szara pleśń to zmora plantatorów wielu gatunków warzyw. Jesienią można ją obserwować m.in. w uprawach warzyw i owoców pod osłonami, gdzie patogen ma wybitnie korzystne warunki do rozwoju, dzięki wyższej niż na zewnątrz temperaturze powietrza i zwiększonej wilgotności pod folią czy szkłem, szczególnie w okresach dżdżystej, jesiennej aury. Dodatkowo, infekcje ułatwiają liczne „rany” na roślinach – głównie na pędach, po usuniętych liściach oraz zebranych owocach – które stanowią „wrota”, przez które patogen wnika do rośliny.
Charakterystyczne objawy to zbrunatnienia pędów, brunatne plamy na liściach, pędach, kwiatach i owocach z szarym, pylącym nalotem. Wśród nalotu grzybni można zauważyć czarne owocniki grzyba – sklerocja. Porażone kwiaty i owoce gniją.
Źródłem zarodników sprawcy szarej pleśni są porażone, martwe części roślin, resztki roślinne, które pozostały po poprzednim sezonie. Patogen może przetrwać na niedokładnie odkażonej konstrukcji szklarni czy tunelu i jej elementach. Łatwo przenosi się przez narzędzia. W ochronie przed tą chorobą dużą rolę odgrywa profilaktyka – przede wszystkim odpowiednie wietrzenie i zapobieganie nadmiernej wilgotności w obiekcie uprawowym oraz zwilżeniu roślin. Dostępny jest także bogaty asortyment środków – zarówno biologicznych, jak i chemicznych, przeznaczonych do zwalczania szarej pleśni. Należy pamiętać, aby chemiczne środki ochrony roślin stosować zgodnie z przeznaczeniem i zaleceniami zawartymi w etykiecie, wyłącznie w uprawach warzyw, w których dany preparat jest zarejestrowany.
Szczegółowe zalecenia oraz kompletny i na bieżąco aktualizowany wykaz preparatów do ochrony poszczególnych gatunków warzyw i owoców można znaleźć na stronie internetowej: http://www.abcochronyroslin.pl/.
am