Miniarki atakują wiele gatunków warzyw uprawianych w polu i pod osłonami. Potencjalne zagrożenie dla warzyw produkowanych w szklarniach i tunelach foliowych stanowią miniarki psiankowianka, ciepłolubka i szklarniówka, przy czym najczęściej spotykana jest ta pierwsza. W uprawie polowej szkodniki te można spotkać w uprawie warzyw cebulowych (miniarka cebulówka, porówka) oraz kapustnych (miniarka kapuścianka).
Największe uszkodzenia wyrządzają larwy miniarek. Wyżerają miękisz liści, powodując powstawanie różnego kształtu i podłużnych korytarzy, nazywanych minami. W miarę dorastania larw i pojawiania się następnych pokoleń szkodnika, liczba i wielkość min wzrastają, co może prowadzić do wcześniejszego zamierania roślin.
Informacje o szkodliwości i zwalczaniu poszczególnych gatunków wraz z opisem i zdjęciami szkodników oraz powodowanych przez nie uszkodzeń są dostępne na stronie http://www.abcochronyroslin.pl/
Zachęcamy do zapoznania się z tymi materiałami przed nowym sezonem uprawy.
am