W aktualnym Programie Ochrony Roślin Warzywnych producenci szpinaku, cykorii sałatowej, soczewicy i skorzonery próżno będą szukać herbicydów. Dla wymienionych upraw nie ma legalnie zarejestrowanych środków zwalczających chwasty.
Z trudną sytuacją muszą się mierzyć producenci szpinaku. Liście, które są częścią użytkową u tej rośliny, są zbierane mechanicznie i nie mogą być zanieczyszczone. Zawartość chwastów w plonie powoduje obniżenie jego wartości handlowej lub dyskwalifikację.
Co zaleca Program Ochrony? Zakładanie plantacji na glebach o niewielkim zachwaszczeniu. Zwalczanie niepożądanych roślin metodami mechanicznymi w międzyrzędziach i ręcznymi w rzędach. A dla szpinaku uprawianego w późniejszych terminach zastosowanie z odpowiednim wyprzedzeniem środków na bazie glifosatu. Czy takie zalecenia wystarczą producentom? Zdecydują sami.
mk