Do grupy najpowszechniej uprawianych gatunków korzeniowych należą marchew, pietruszka, seler i burak ćwikłowy. Z uwagi na sposób uprawy omówione zostaną tutaj także rzodkiewka i szparagi.
Według danych GUS produkcja marchwi jadalnej w Polsce wyniosła w 2014 r. 822,6 tys. t, a buraków ćwikłowych 357,8 tys. t. Pietruszka i seler są ujmowane w danych statystycznych jako warzywa pozostałe wraz z m.in. porem, rzodkiewką, sałatą, szparagami i koprem. Ich łączna produkcja w 2014 r. wyniosła 860 tys. ton.
Jako że warzywa korzeniowe w dużym procencie są przechowywane, ich zdrowotność w trakcie uprawy nabiera szczególnego znaczenia, mając wpływ na możliwość długiego przechowania. Uprawa odmian odpornych umożliwia ograniczenie chemicznej ochrony roślin. Marchew i burak pod różnymi postaciami są składnikami wielu diet dla dzieci i rekonwalescentów, więc tym bardziej warto uprawiać odmiany odporne.
Powszechnie występującą, groźną chorobą jest mokra zgnilizna warzyw. Spotyka się ją zwłaszcza w okresie zbiorów, w czasie transportu zebranych plonów, ale przede wszystkim ujawnia się ona podczas przechowywania. Prawie wszystkie warzywa są podatne na mokrą zgniliznę. Rozwija się bardzo szybko, bo już w ciągu kilku godzin, porażeniu ulega większość zebranego plonu. Brak jest zarówno odmian odpornych na tę chorobę, jak i fungicydów, dlatego tak ważna jest profilaktyka. Więcej w numerze 8/2015 WiOM, s. 42-45. Magdalena Szulc, Agata Pieczyńska, Joanna Sobczak