StoryEditor

Opryskaj rośliny wywarem z czosnku

14.06.2016., 10:32h
Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Można je wykorzystać także do ochrony roślin uprawnych. Zobacz jak przygotować naturalny pestycyd z czosnku.

Rośliny mogą chronić rośliny. W przyrodzie wiele jest gatunków, które wykorzystuje się do przygotowania naturalnych środków ochrony roślin czy też nawozów. Jedną z takich roślin jest czosnek.

Dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom czosnek może zapobiegać i zwalczać różne choroby pochodzenia bakteryjnego, np. bakteriozę obwódkową fasoli lub bakteryjną kanciastą plamistość ogórka. Ekologiczny sposób walki ze sprawcami chorób jest godny polecenia. Poza tym kosztuje niewiele albo wcale, a dla środowiska jest bezpieczny.

Jak przygotować?
Do przygotowania preparatu można użyć zarówno główek czosnku jak i zielonych liści, w zależności od posiadanego materiału. Główki nie muszą być zbyt duże, ważne żeby były zdrowe. 10 średniej wielkości cebul należy wziąć i pokroić nożem na drobne kawałki. Czosnku nie trzeba obierać. Sporządzoną miazgę należy wrzucić do około 2 l wody i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie wywar należy ostudzić i przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Nasz środek bakteriobójczy wlewamy do opryskiwacza i rozcieńczamy 10 l wody, najlepiej deszczówki.

Fasolę i ogórka warto opryskiwać zapobiegawczo lub zaraz po zauważeniu pierwszych objawów chorobowych. Oprysk warto powtórzyć kilkakrotnie w czasie sezonu.

21. listopad 2024 16:06