Zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum)
Ze względu na swój specyficzny rozwój wymaga odpowiedniego zwalczania. Wywołuje ją patogen glebowy, którego formy przetrwalnikowe, tzw. sklerocja, mogą przetrwać w glebie 10–12 lat. To właśnie sklerocja stanowią źródło infekcji pierwotnych (odglebowych). Oprócz nich do zakażenia dochodzi poprzez zarodniki workowe (askospory).
Zgnilizna twardzikowa w uprawie warzyw korzeniowych
Zgnilizna twardzikowa jest jednym z większych problemów występujących w uprawie warzyw. W naszych warunkach występuje szczególnie na roślinach z rodziny krzyżowych (rzepak, warzywa kapustne), warzywach korzeniowych (marchew, pietruszka, seler), a także sałatach, fasoli, słoneczniku, tytoniu. Jeżeli w zeszłym roku wystąpiła na Twoich polach lub przechowalni zgnilizna twardzikowa pamiętaj, że na 10–30 dni przed siewem lub sadzeniem można zastosować preparat biologiczny Constans WG. Wcześniej przed siewem wykonany zabieg w formie oprysku doglebowego zwiększa skuteczność fungicydu. Po opryskaniu chronionej powierzchni, podłoże lub ziemię wymieszać na głębokość około 10 cm.
Zastosowanie preparatu przeciwko zgniliźnie twardzikowej
Producent zaleca zastosowanie następujących dawek preparatu:
– maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 g/m2 (8,0 kg/ha),
– zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 g/m2 (8,0 kg/ha),
– maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1,
– zalecana ilość wody: 500–700 l/ha
Środek stosować na 10 – 30 dni przed planowanym sadzeniem (siewem). Wcześniej przed siewem wykonany zabieg zwiększa skuteczność fungicydu. Po opryskaniu chronionej powierzchni, podłoże lub ziemię wymieszać na głębokość około 10 cm
Czytaj także o innych chorobach warzyw korzeniowych.
Maciej Kania