Progi zagrożenia dla ważniejszych gatunków szkodników występujących na uprawach warzyw strączkowych
Bób
Gatunek szkodnika | Próg zagrożenia | Termin lustracji | Stadium szkodliwe |
oprzędziki | ok. 10% "ząbkowanych" liści na obrzeżach plantacji | okres wschodów | owad dorosły |
mszyca burakowa | początek zasiedlania roślin – widoczne pierwsze kolonie mszyc na obrzeżach plantacji* | faza formowania pąków kwiatowych | owad dorosły, larwa |
strąkowiec bobowy | 1 osobnik na 1 kg nasion po zbiorze | początek kwitnienia, zawiązywanie strąków | owad dorosły, larwa |
Fasola
Gatunek szkodnika | Próg zagrożenia | Termin lustracji | Stadium szkodliwe |
śmietka kiełkówka i glebowa | powyżej 10% zniszczonych wschodów w roku poprzedzającym uprawę | okres kiełkowania i wschodów | larwa |
zmieniki (ospowatość nasion) | 2 osobniki na 1 m2 uprawt na 8–10 zewnętrznych rzędach* | kwitnienie i formowanie strąków | owad dorosły, larwa |
strąkowiec fasolowy | 1 chrząszcz na 1 kg nasion po zbiorze | koniec kwitnienia i początek zawiązywania strąków | owad dorosły, larwa |
Groch
Gatunek szkodnika | Próg zagrożenia | Termin lustracji | Stadium szkodliwe |
oprzędziki | ok. 10% "ząbkowanych" liści na obrzeżach plantacji | okres wschodów | owad dorosły |
mszyca grochowa | od 5 mszyc na 1 roślinie o wysokości do 15 cm na wierzchołkowej części pędu | maj | owad dorosły, larwa |
paciornica grochowianka | 25–30 złóż jaj na 1 m2 uprawy* | początek formowania pąków kwiatowych | larwa |
pachówka strąkóweczka |
1. odłowienie pierwszych motyli na pułapce feromonowej** |
1. od 2. poł. maj: zabieg 8–10 dni po odłowieniu 2. zabieg 2–3 dni po stwierdzeniu jaj |
larwa |
wciornastek grochowiec | 20 wciornastków na 10 kwiatostanach* | okres formowania pąków kwiatowych, kwitnienie | owad dorosły, larwa |
zwójka poziomeczka | 2–3 gąsienice na 1 m2 lub na 10 kolejnych roślinach* | maj, czerwiec | gąsienica |
strąkowiec grochowy | 1 chrząszcz lub 1 larwa na 1 kg nasion po zbiorze | początek zawiązywania strąków | owad dorosły, larwa |
*liczba obserwacji: 3–5 w zależności od powierzchni uprawy,
Na podstawie: Szkodniki roślin warzywnych, J. Szwejda