Szkodniki największe szkody wyrządzają na tych polach, na których przedplonem były rośliny wieloletnie, okopowe, zboża, na łąkach, pastwiskach oraz na polach ponownie użytkowanych po kilkuletnim odłogowaniu. Takie stanowiska powinny być obligatoryjnie poddane głębokiej mechanicznej obróbce ziemi jesienią, a później wiosną.
Zdecydowana większość szkodników warzyw (ok. 70%) okres jesienno-wiosenny spędza w glebie lub w resztkach pożniwnych na polu. Zabiegi agrotechniczne związane z uprawą gleby skutecznie wpływają na ograniczenie ich liczebności. Szkodniki są niszczone mechanicznie, giną w niskiej temperaturze otoczenia zimą lub są zjadane przez ptaki. Zadrzewienia śródpolne i krzewy w sąsiedztwie pól zwiększają liczebność ptaków nawet 3–4-krotnie w porównaniu z terenem otwartym... prof. dr hab. Jerzy Szwejda
Więcej w numerze 12/2015 WiOM, s. 54-56.