Uprawa warzyw gruntowych stawia przed producentami wiele wyzwań. Podstawowym problemem jest produkowanie warzyw o wysokiej jakości, aby mogły one konkurować na bardzo różnorodnych rynkach, na których klient jest ostatecznym cenzorem ich wartości. W celu zapewnienia opłacalności produkcji oraz plonów o wysokiej jakości, niezbędne jest stosowanie skutecznych metod uprawy. Do tych czynników należy racjonalna ochrona, która jest jednym z najważniejszych czynników, wpływających na jakość produktu finalnego. Dbałość o harmonijny wzrost i najwyższą jakość warzyw winna być zapewniona od siewu aż po zbiór i przechowywanie, tudzież okres sprzedaży i ekspozycji produktu na sklepowej półce.
Skuteczna profilaktyka
Szczególnie dotyczy to takich gatunków, jak cebula i marchew, które w ogromnej większości przypadków uprawiane są z siewu wprost do gruntu. Fakt ten sprawia, że przebieg pogody od wczesnej wiosny determinuje powodzenie w osiągnięciu dobrych wschodów, a także plonów wysokiej jakości. Ostatni rok był tego najlepszym przykładem; niskie temperatury wiosną, długo utrzymująca się susza w połączeniu z rekordowo wysokimi temperaturami latem, przyczyniły się do spadku plonu wspomnianych gatunków od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu procent. Oprócz bezpośredniego wpływu warunków atmosferycznych na straty w plonie, zaobserwowano również wpływ pośredni. Objawił się on dużo większą presją ze strony niektórych chorób i szkodników, w porównaniu z latami ubiegłymi. Doskonałym przykładem jest tutaj mączniak prawdziwy, który w roku 2015 stanowił poważny problem w uprawie warzyw korzeniowych. Wspomniane wyżej warunki atmosferyczne (susza, wysokie temperatury) bardzo sprzyjały rozwojowi i wczesnemu wystąpieniu tej choroby grzybowej. Patogen w warunkach sprzyjających dla jego rozwoju infekuje wszystkie części nadziemne roślin. Duża presja chorób powodowała szybki spadek kondycji roślin. Wielu plantatorów zareagowało zbyt późno i w wielu przypadkach straty okazały się nieodwracalne. Do takiego stanu rzeczy przyczynił się także fakt, że obecnie nie ma żadnego preparatu zarejestrowanego do interwencyjnej walki z mączniakiem prawdziwym. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że lepiej zapobiegać, a sukces osiągnęli producenci, którzy wykazali dużo rozwagi i profilaktycznie chronili swoje plony przed tą chorobą. Taka strategia jest bardziej bezpieczna i efektywna w porównaniu z ochroną interwencyjną.
Zastosowanie programów ochrony opartych na preparatach powierzchniowych i systemicznych, takich jak preparat Scorpion 325 SC, pozwoliło na skuteczną ochronę przed wieloma patogenami, w tym mączniakiem prawdziwym. Dzięki temu warzywa korzeniowe, nie będąc narażone na dodatkowy stres ze strony patogenów, mogły przetrwać najtrudniejszy okres i w całkiem dobrej kondycji doczekać szczęśliwie poprawy pogody i warunków wzrostu.
Firma Syngenta co roku prowadzi doświadczenia w różnych miejscach kraju nad skutecznością preparatów, jakie ma w ofercie do ochrony warzyw korzeniowych, na tle innych dostępnych rozwiązań. W roku 2015 szczególnie dużo miejsca poświęciliśmy ochronie marchwi i cebuli. Wynika to m.in. z faktu, że również w uprawie tych gatunków coraz więcej uwagi poświęca się dużemu bezpieczeństwu stosowania preparatów, przy jednoczesnym zachowaniu ich wysokiej skuteczności przeciwko wielu patogenom. Scorpion 325 SC, spełniający najwyższe standardy w tym zakresie, po raz kolejny był szeroko stosowany w praktyce ogrodniczej.
Preparat ten jest zarejestrowany do ochrony aż 18 gatunków warzyw i skutecznie zwalcza ponad 10 różnych chorób. Dodatkowo w doświadczeniach prowadzonych na terenie Polski, Niemiec i Czech bardzo często obserwowano efekt ograniczania patogenów nieujętych w etykiecie produktu, co jest wynikiem szerokiego spektrum działania preparatu. Wartość ta powoduje, że jest on uważany za jeden z najbardziej skutecznych preparatów, którego stosowanie daje bardzo wymierne efekty w uprawie rozbudowanej gamy warzyw. Jak szeroko i skutecznie działa Scorpion, świadczyć może fakt, że jest on często wybierany przez producentów warzyw, zarówno w sytuacjach interwencyjnych, jak i przy zapobieganiu chorobom grzybowym.
Zapamiętaj!
Zalecana dawka preparatu jest ujednolicona i wynosi 1 l/ha, a karencja, w zależności od gatunku, mieści się w przedziale od zaledwie 7 do 14 dni.