- Nie obserwujemy u roślin w ogóle żadnych objawów, podczas gdy presja chorobowa jest bardzo wysoka - mówi Oscar Lara, starszy specjalista ds. uprawy pomidora, na temat pierwszych prób w Meksyku.
W ośrodku doświadczalnym firmy Enza Zaden w Meksyku odmiany o wysokiej odporności (HR) umieszcza się obok odmian wrażliwych. Wyraźnie widać różnicę między nimi. Wrażliwe odmiany pomidora wykazują różne zmiany na liściach, np. objawy żółtej mozaiki. Porażone rośliny również słabiej rosną.
- Można wyraźnie zobaczyć, jak dobrze nasze wysoko odporne odmiany opierają się ToBRFV. W porównaniu do roślin odmian wrażliwych te odporne wyglądają bardzo zdrowo, mają ciemnozielony kolor, są wolne od jakichkolwiek objawów i dobrze rosną. Wszystkie nasze przetestowane odmiany pomidora z wysoką odpornością (HR) nie wykazują absolutnie żadnych objawów - mówi Oscar Lara.
Enza Zaden prowadzi równolegle testy w różnych krajach z odmianami o wysokiej odporności na ToBRFV.
- Nasze testy w Europie, Ameryce północnej i na Bliskim Wschodzie pokazują, że mamy dobre jakościowo odmiany pomidora z potwierdzonym wysokim poziomem odporności - mówi Kees Könst, Dyrektor Działu Badań.
- To jest ekscytująca wiadomość dla wszystkich stron związanych z branżą produkcji pomidorów. Wiemy, że dla naszych klientów stawka jest wysoka, dlatego kontynuujemy usilnie starania w celu udostępnienia odmian z wysoką odpornością (HR). Spodziewamy się, że będą one gotowe w ciągu najbliższych lat - mówi Könst.
Dlaczego wysoki poziom odporności jest tak ważny?
Przy średnim poziomie odporności (IR) namnażanie się wirusa zostaje opóźnione, lecz nadal może on wnikać do roślin pomidora, w których po pewnym czasie mogą pojawić się objawy
- Przy wysokim poziomie odporności rośliny i owoce nie są w ogóle nosicielem wirusa. Oznacza to, że nie będą one źródłem jego rozprzestrzeniania i że test wykrywający jego obecność da wynik negatywny. Uprawa odmiany o wysokiej odporności może stanowić różnicę między zyskiem a utratą plonu - mówi Könst.
Szybkie rozprzestrzenianie się wirusa
Od pierwszego wykrycia w Izraelu w 2014 roku wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (ToBRFV) rozprzestrzenił się na wiele obszarów Europy, Ameryki, Azji i Afryki, i jest wykrywany w coraz to nowych miejscach, łatwo roznosząc się poprzez transmisję mechaniczną.
Okres inkubacji wirusa ToBRFV wynosi od dwóch do trzech tygodni, po tym czasie pojawiają się objawy. Powoduje to, że walka z nim poprzez ograniczenie rozprzestrzeniania się lokalnych zakażeń jest bardzo trudna.