Wywar z czosnku jest polecany do zwalczania chorób bakteryjnych, ale jego zapach odstrasza także mszyce. W ubiegłym sezonie w końcu czerwca zauważyłem na roślinach objawy bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka, a następnie wykonałem oprysk wywarem z czosnku. Powtórzyłem go jeszcze dwukrotnie – po 4, a następnie po 2 tygodniach. Z chorobą nie miałem żadnych problemów.
W tym roku spóźniłem się opryskiem, Pseudomonas syrinage pv. lachrymans zdążył porazić sporo roślin, ale interwencyjnie wykonałem 2 zabiegi w odstępie 6-dniowym. Rośliny wyglądają jakby odżyły. Porażone starsze liście oczywiście powoli zamierają, ale ogórki wytworzyły bardzo dużo zdrowej masy zielonej.
Wywar z czosnku – przepis
- 8-10 średniej wielkości główek czosnku
- 2 l wody, najlepiej deszczówki
Główki czosnku pokroić bez obierania. Miazgę dodać do 2l wody. Gotować 20-30 min na wolnym ogniu, następnie ostudzić i odcedzić. Rozcieńczać w proporcji 1l wywaru na 10l wody.