Ślimaki najchętniej żerują na najmłodszych częściach roślin. Przysmakiem dla nich są wschodzące rośliny i rozsada. Zeskrobują tkankę, pozostawiając nienaruszoną górną skórkę liścia, wygryzają nieregularne, poszarpane dziury, mogą powodować całkowity gołożer. Uszkadzają owoce i korzenie warzyw. W przechowalniach i magazynach warzyw i owoców szkody może czynić pomrów wielki.
Ślimaki są aktywne w nocy i w pochmurne, deszczowe dni. W dni słoneczne i ciepłe kryją się pomiędzy liśćmi lub w innych kryjówkach, dlatego trudno je zauważyć. O żerowaniu ślimaków, oprócz uszkodzeń, świadczy widoczny na podłożu śluz. W największym stopniu atakowane są rośliny od strony rowów, miedz i nieużytków.... dr inż. Maria Rogowska
Więcej w numerze 12/2015 WiOM, s. 52-53.