Kluczowe okresy
We wzroście i rozwoju marchwi można wyróżnić dwa okresy, kiedy chwasty stanowią zagrożenie i plantacja powinna być bez chwastów: 1. – wczesny, 2. – późny. Największe straty powodują chwasty w 1. okresie od wschodów do 1/3–1/2 okresu wegetacji. W tym czasie, aby marchew rozwijała się prawidłowo, plantacja powinna być wolna od chwastów.
W marchwi wysiewnej późno (np. koniec maja, czerwiec), w warunkach sprzyjających szybkiemu kiełkowaniu i wzrostowi, zachwaszczenie bywa mniejsze, dzięki zniszczeniu części chwastów podczas uprawy roli poprzedzającej siew. Okres wolny od chwastów może wynosić 4–5 tygodni od siewu do fazy 4–5 liści. W marchwi z bardzo wczesnych terminów siewu (np. początek kwietnia) i w uprawie odmian późnych, wymagany okres jest dłuższy i może trwać 10–12 tygodni, do czasu aż marchew wytworzy 10–12 liści. Nie należy też lekceważyć zachwaszczenia wtórnego (okres 2. – późny) po połowie okresu wegetacji i przed zbiorem.
Herbicydy
Wiosną do zwalczania perzu i innych chwastów wieloletnich i jednorocznych pozostałych po zimie lub wschodzących wiosną przed zabiegami uprawowymi, szykującymi rolę do siewu, spośród ponad 50 glifosatów zalecanych w okresie letnio-jesiennym po zbiorze przedplonu, przed siewem marchwi i po wschodach chwastów można stosować tylko 3 z nich: Roundup Flex 480 (1,125–2,25 l/ha), Roundup PowerMax 720 (1–2,5 kg/ha) i Roundup Active 360 (1,33–3 l/ha).
fot. prof. Dobrzański. Marchew, w której nie zniszczono chwastów.