Przykładem takiej produkcji jest aseptyczne napełnianie w technologii na zimno butelek z tworzyw sztucznych lub kartonów na napoje. Metoda ta polega na aseptycznym pakowaniu produktu spożywczego w sterylnym, z perspektywy technologii żywności, urządzeniu. Cała produkcja odbywa się w wyjałowionym środowisku, w którym produkt spożywczy i opakowanie są osobno sterylizowane i łączone w warunkach jałowych. Takie sterylne dla żywności otoczenie jest warunkiem koniecznym do pakowania aseptycznego – dotyczy to zwłaszcza produktów wrażliwych, które mają niewielką zdolność ochrony w stosunku do intensywności namnażania się mikroorganizmów. Rozwiązania pakowania aseptycznego oferuje m.in. firma Krones.
macka
StoryEditor
Aseptyczne pakowanie
Producenci branży spożywczej dążą do tego, aby ich produkty były dziś jak najświeższe i nieprzetworzone, gdyż takich właśnie produktów oczekują konsumenci.