Terminowo dostarczyć wodę intensywnie uprawianym warzywom można:
- * deszczownią szpulową;
- * konsolą z wężem na szpuli;
- * systemem przenośnego rurociągu z armatkami wodnymi;
- * rurociągiem podziemnym z wysuwanymi na powierzchnię teleskopowymi zraszaczami;
- * deszczownią przęsłową;
- * rurociągiem przetaczanym;
- * nawadnianiem kropelkowym.
Praktycznym elementem wszystkich systemów jest możliwość jednoczesnego dostarczania roślinom płynnych składników pokarmowych, w tym makro- i mikroelementów oraz biostymulatorów. Możliwość sterowania i kontrolowania tego zabiegu przyczynia się do osiągania nie tylko wysokich plonów warzyw, ale także poprawia ich jakość. W praktyce nie wszystkie z wymienionych rozwiązań są stosowane masowo w uprawie klasycznych warzyw. Na przykład duże deszczownie szpulowe czy przęsłowe można częściej spotkać podczas nawadniania dużych kwater ziemniaków, pastwisk lub roślin uprawnych: buraków, kukurydzy i zbóż jakościowych. Chociaż kryterium „wielkości” urządzeń nie jest w tym przypadku w pełni zasadne, gdyż gospodarstwa warzywnicze nawadniają zarówno niewielkie areały, jak i pola wielohektarowe.
Więcej na temat firmowych ofert urządzeń i sprzętu do deszczowania znajdziesz w marcowym wydaniu „Warzywa i owoce miękkie” str. 78.
bie