StoryEditor

Grzybnia do pakowania

18.05.2016., 10:29h
Ekologiczny materiał do pakowania może powstawać z grzybów i odpadów rolnych. Ten produkt z powodzeniem może zastąpić tworzywa sztuczne takie jak np. styropian. 

Opracowany przez Gavina Mc Intyre i Ebena Bayera, absolwentów Rensselaer Polytechnic Institute, "Mycobond" jest wytwarzany z niejadalnych odpadów - na przykład ziaren bawełny, łusek ryżu i gryki czy włókna drzewnego, spojonych przez grzybnię (mycelium), splot nitkowatych strzępek grzyba. Odpady są wprowadzane do foremek (odpowiadających produktom, jakie mają być pakowane), po czym w ciemności i temperaturze pokojowej przerasta je odpowiedni grzyb. Na zakończenie poddaje się opakowanie działaniu wysokiej temperatury, która hamuje rozwój grzyba.

W porównaniu z tradycyjną plastikową pianką, wytworzenie nowego materiału wymaga osiem razy mniej energii i wiąże się z dziesięciokrotnie mniejszą emisją dwutlenku węgla. Poza tym wytwarzany z odpadów materiał nie musi drożeć wraz ze zmianą cen ropy.

Na razie w procesie wytwarzania konieczna jest energochłonna wstępna sterylizacja odpadów parą wodną, która zabija zarodniki konkurencyjnych grzybów. Jednak twórcy materiału pracują nad zastąpieniem pary odkażającym preparatem, wykorzystującym olejek cynamonowy, tymiankowy, z oregano lub trawy cytrynowej. Dzięki dezynfekcji wonnym olejkiem opakowania nie musiałyby powstawać w pomieszczeniach o wysokim stopniu czystości, jak obecnie, a zużycie energii spadłoby do jednej czterdziestej tego, czego wymaga wytwarzanie pianki z plastiku. Można by też sprzedawać zestawy do produkcji opakowań na własną rękę, nawet w warunkach domowych.

Gdy opakowanie przestanie być potrzebne, łatwo się go pozbyć - w odróżnieniu od syntetycznych pianek, Mycobond znakomicie nadaje się na kompost.

 

Mycobond nie jest jedynym ekologicznym materiałem zastępującym piankowe produkty do wypełniania wolnej przestrzeni w opakowaniu, amortyzowania, unieruchamiania czy owijania produktu. Na przykład zamiast popularnych styropianowych "chipsów", którymi wypełnia się opakowania, od lat 90-tych XX wieku używane są piankowe kształtki wytwarzane z kukurydzy czy sorgo (pozbawione większości właściwości odżywczych, by nie przyciągały uwagi gryzoni). Bardziej ekologiczne od tworzyw są też kształtki z kartonu czy pocięta makulatura, która wypełnia się podwójne ścianki kopert, zastępujących popularne koperty bąbelkowe. Są wreszcie biodegradowalne tworzywa sztuczne, częściowo wytwarzane ze zbóż. 

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

23. listopad 2024 00:47