Jakość wody stosowanej do nawadniania i fertygacji jest często czynnikiem decydującym o powodzeniu produkcji. W Polsce najczęściej pozyskuje się wodę z ujęć gruntowych. Są to ujęcia płytkie – czerpanie wody z warstw wodonośnych do głębokości 8 m i głębinowe – poniżej tej głębokości. Wody płytkie mogą zawierać różne ilości składników mineralnych wypłukiwanych z gleb (zmienny skład chemiczny w ciągu roku) oraz zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Wydajność takich źródeł jest niska (zależy zazwyczaj od ilości opadów), ale niskie są też koszty wykonania studni.
Wody gruntowe głębokie (z ujęć poniżej 8 metrów) są zazwyczaj wolne od zanieczyszczeń mikrobiologicznych, ale mogą mieć również zróżnicowany skład chemiczny, zależny od budowy geologicznej warstw wodonośnych. Zazwyczaj skład chemiczny wody z danej studni jest dość stabilny, wystarcza więc jedna analiza w roku. Woda głębinowa jest zazwyczaj twarda (duże ilości związków wapnia i magnezu), może też zawierać duże ilości żelaza i manganu (zatykanie kapilar). Dyskwalifikująca dla wody jest podwyższona koncentracja sodu i chlorków. Wody głębinowe są zimne – zazwyczaj około 10–12oC. Budowa studni głębinowej jest kosztowna – głębokość odwiertu, projekty wodnoprawne.
Alternatywą dla studni mogą być ujęcia powierzchniowe – rzeki, strumienie, rowy, jeziora, stawy. Mają bardzo zmienny skład i bywają zanieczyszczone fizycznie, chemicznie i biologicznie.
Do nawadniania doskonale nadają się wody deszczowe. Są naturalnie miękkie i kwaśne, o niskiej zawartości soli. Wody deszczowe warto więc zbierać z każdego dachu, zwłaszcza jeżeli uprawia się rośliny wrażliwe na zasolenie oraz rozsady. Można je również mieszać z gorszej jakości wodami z ujęć gruntowych lub powierzchniowych.
Do nawadniania warzyw można również wykorzystywać wody wodociągowe przeznaczone dla gospodarstw domowych. Są one zazwyczaj wystarczająco dobrej jakości, ale bardzo drogie.
[Natlenianie wody sprzyja wytrącaniu się tlenku żelaza]
Uzdatnianie wody
[Stacje uzdatniania wody]
Zanieczyszczenia mechaniczne i biologiczne usuwają filtry piaskowo-żwirowe. Woda przepływa w nich przez złoże filtracyjne, zbudowane według schematu od najgrubszych frakcji żwiru do najdrobniejszych piasku. Filtry są praktycznie bezobsługowe, tylko co jakiś czas trzeba je przepłukać, przepuszczając wodę w odwrotnym kierunku na tzw. rewersie. Płukanie filtra może być ręczne lub automatyczne. Zaletą tego typu filtrów jest wysoka skuteczność, prostota budowy, niskie koszty eksploatacji i łatwość obsługi. W filtrach piaskowo-żwirowych można również częściowo usunąć zanieczyszczenia chemiczne (wodorotlenki żelaza i manganu) oraz część zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Najdrobniejsze zanieczyszczenia usuwa się na filtrach dyskowych, które należy obowiązkowo instalować w systemach nawodnieniowych z kroplowym wydatkowaniem cieczy.
Do oczyszczania wody służą też hydrocyklony, pracujące na zasadzie siły odśrodkowej. Woda przepływająca przez urządzenie jest wprowadzana w szybki ruch kołowy i pod wpływem siły odśrodkowej następuje oddzielanie cząstek stałych od roztworu. Hydrocyklonami usuwa się zanieczyszczenia średniej wielkości. Jest to metoda szybka i wydajna. Do usuwania dużych zanieczyszczeń mechanicznych używa się również filtrów siatkowych.
Czystość biologiczna
[Lampy UV do dezynfekcji wody]
Bardzo skutecznym rozwiązaniem usuwania zanieczyszczeń biologicznych są oczyszczalnie roślinno-gruntowe. Zasada działania jest podobna jak w filtrze piaskowo-żwirowym, z tą różnicą, że woda grawitacyjnie przepływa przez kolejne warstwy biologiczne i sedymentacyjne. Ten typ filtrowania nie wymaga dużych nakładów energii (do pracy nie jest potrzebne ciśnienie). Dodatkowym elementem takiej oczyszczalni są rośliny (tatarak, trzcina, wierzba), które absorbują część zanieczyszczeń. Niestety, oczyszczalnie roślinno-gruntowe wymagają dużych powierzchni i znacznych nakładów na zbudowanie złoża, ale za to ich późniejsza eksploatacja jest niekłopotliwa. Zaletą jest wysoka skuteczność oczyszczania wody, niskie koszty eksploatacyjne i brak negatywnego wpływu na środowisko. W takich instalacjach można oczyszczać różne wody odpadowe, np. z przetwórni warzywno-owocowej w gospodarstwie.
Zasolenie – EC
W naszym kraju zazwyczaj nie ma problemu ze zbyt wysokim zasoleniem wód do nawodnień (a występuje w krajach południowej Europy). Problem może występować, jeżeli używa się wody z oczyszczalni lub przemysłu. Dla większości ujęć EC wody wynosi poniżej 0,75 mS∙cm–1, co kwalifikuje je jako zasolone w stopniu niskim lub umiarkowanym.
Które niepożądane?
Jony rozpuszczone w wodzie mogą w różnorodny sposób wpływać na rośliny, np. wywoływać stres solny z powodu wzrostu ciśnienia osmotycznego lub być toksyczne w dużych stężeniach (bor, molibden, mangan, glin, bar, lit). Gdy zasolenie jest spowodowane jonami, będącymi składnikami pokarmowymi (NO3–, K+, Ca+2, Mg+2, SO4–2) nie stanowi to zazwyczaj problemu, pod warunkiem, że nie występują w patologicznym nadmiarze. Sytuacja jest znacznie gorsza, gdy wywołują je tzw. składniki balastowe (Cl–, Na+, HCO3–, SO4–2).
Szczególne znaczenie dla jakości wody do podlewania ma występowanie żelaza, które jest potrzebne roślinom jako mikroelement i jest tolerowane przez nie w dużych stężeniach, ale jego nadmiar może niekorzystnie wpływać na pracę kropelkowych systemów nawodnieniowych. Analizując wody pod kątem ich przydatności do podlewania, należy oznaczać ilość Fe rozpuszczalnego i ogólnego. Mechanizm tego procesu jest następujący, jony żelaza w kontakcie z tlenem rozpuszczonym w wodzie tworzą wodorotlenek żelaza, wg reakcji:
Fe+3 + 3OH–→Fe(OH)3
Powstały wodorotlenek żelaza wytrąca się w postaci żelowego osadu i zapycha kapilary. Skuteczną metodą pozbycia się nadmiaru żelaza i manganu jest stosowanie specjalnych filtrów, tzw. odżelaziaczy lub napowietrzanie wody w otwartych zbiornikach. Jest to jeden z niewielu przykładów skutecznego i w miarę taniego usuwania zanieczyszczeń chemicznych. W ten sposób można oprócz żelaza wyeliminować z wody nadmiar manganu, który oprócz zapychania kapilar jest bardzo fitotoksyczny.
Problem twardości wody
Twardość wody jest spowodowana głównie obecnością kwaśnych węglanów wapnia i magnezu i nazywa się twardością węglanową (przemijającą). Oprócz tego wyróżnia się twardość niewęglanową, wywołaną obecnością innych jonów, przede wszystkim chlorków, azotanów, siarczanów i krzemianów. Do wyrażania twardości wody używa się różnych jednostek. W Polsce najczęściej stosuje się stopnie niemieckie (odH lub on) lub miligramorównoważniki jonów wapnia i magnezu w 1 dm3 wody (mval∙dm–3).
1odH = 10 mg CaO∙dm–3 = 7,1 mg Ca∙dm–3
1odH = 17,8 mg MgO∙dm–3 = 10,7 mg Mg∙dm–3
1 mval = 2,8 odH
Im woda twardsza, tym więcej zawiera dwuwęglanów i jest bardziej zasadowa. Stosowanie do podlewania wody o zbyt wysokim pH prowadzi do sukcesywnej alkalizacji podłoża i problemów z żywieniem roślin. W takiej sytuacji należy wodę zakwasić, co zostanie opisane w kolejnym artykule. |
Tab. 1. Przydatność wody do podlewania roślin ogrodniczych (Breś i in. 2003, zmodyfikowane)
Składnik |
Jednostka |
Stopień tolerancji roślin na zasolenie |
|||
wysoki |
średni |
niski |
bardzo niski |
||
sól ogółem |
mg∙dm-3 |
1000 |
750 |
500 |
250 |
chlorki |
mg∙dm-3 |
300 |
200 |
100 |
50 |
sód |
mg∙dm-3 |
150 |
150 |
100 |
50 |
siarczany |
mg∙dm-3 |
300 |
250 |
200 |
100 |
żelazo |
mg∙dm-3 |
– |
1,0 |
– |
– |
bor |
mg∙dm-3 |
– |
0,5 |
– |
– |
lit |
mg∙dm-3 |
0,2 |
0–0,2 |
0,05–0,1 |
0,05 |
mangan |
mg∙dm-3 |
– |
0,5 |
– |
– |
*twardość ogólna |
odH |
30 |
20 |
12 |
6 |
twardość węglanowa |
odH |
25 |
15 |
8 |
4 |
Tab. 2. Dopuszczalne zawartości niektórych składników w wodach stosowanych w zamkniętych systemach fertygacyjnych (Breś i in. 2003)
składnik |
mg/dm3 |
składnik |
mg/dm3 |
Ca |
120 |
Fe |
<0,28 |
Mg |
36 |
Mn |
0,23 |
Na |
12 |
Zn |
0,46 |
Cl |
35 |
B |
0,22 |
S-SO-24 |
290 |
Cu |
0,06 |
HCO-3 |
300 |
|
|
Tab. 3. Klasyfikacja wody pod względem twardości
klasa twardości |
twardość ogólna |
||
mg CaCO3∙dm-3 |
mval∙dm-3 |
odH (on) |
|
bardzo miękka |
0–85 |
0–1,78 |
0–5 |
miękka |
86–170 |
1,79–3,57 |
5–10 |
średnio twarda |
171–340 |
3,58–7,13 |
10–20 |
twarda |
341–510 |
7,14–10,7 |
20–30 |
bardzo twarda |
>510 |
>10,7 |
>30 |
dr Piotr Chohura, UP Wrocław
fot. Chohura, Wieczyński