Nawozy otoczkowane CRF (Controlled Release Fertilizer) dzięki otoczce zapewniają stałe i równomierne uwalnianie składników pokarmowych, w takiej samej dawce w określonej temperaturze. Są zaprojektowane by jak najlepiej dopasować się do potrzeb pokarmowych roślin w całym cyklu produkcyjnym. Zamknięcie NPK w otoczce umożliwia wykonanie tylko jednego nawożenia w sezonie, co ma pozytywny wpływ na efektywność i opłacalność produkcji oraz na środowisko naturalne.
Korzyści płynące ze stosowania nawozów otoczkowanych:
- Efektywne wykorzystanie dostarczanych składników pokarmowych – rośliny dostają tyle ile w danym momencie potrzebują;
- Znacząco ograniczone przenikanie azotu i fosforu do środowiska, do gleb i wód gruntowych;
- Składniki pokarmowe nie są kumulowane w podłożu, utrzymuje się stabilne EC;
- Możliwe jest stosowanie mniejszych dawek nawozów i uzyskiwanie takich samych lub wyższych plonów;
- Wielokrotne nawożenie jest zastąpione jednokrotną aplikacją, co ogranicza koszty produkcji;
- Bezpieczne i przyjazne dla środowiska.
Technologia E-Max
Technologia uwalniania składników pokarmowych E-Max, która została zastosowana w Agromasterze poprawia efektywność ich wykorzystania przez rośliny. Czynniki decydujące o tempie uwalniania składników to wilgotność i temperatura. W skład polimerowej otoczki E-Max wchodzą zmodyfikowane oleje roślinne dzięki czemu otoczka ulega rozkładowi w podłożu.
Charakterystykę nawozu Agromaster przedstawia Krystyna Bargieł, z firmy ICL.
- Przede wszystkim Agromaster to wieloskładnikowy nawóz, w którym azot jest zamknięty w polimerowej otoczce, co powoduje jego stabilne, ale wydłużone działanie. Dla producentów np. warzyw i owoców oznacza to oszczędności oraz świadomość, że każda złotówka wydana na nawóz jest w pełni wykorzystana. Dzięki temu, że uwalnianie składników z polimerowej otoczki jest inicjowane przez temperaturę, mamy pewność, że ich dostępność jest dostosowana do aktualnych potrzeb roślin. W niższych temperaturach, gdy tempo wzrostu roślin maleje, maleje też dawka składników uwalnianych do gleby. W wyższych – odwrotnie, rośliny rozwijają się intensywniej, ich wymagania pokarmowe rosną, a więc nawóz dostarcza więcej niezbędnych składników. Agromaster jest stosowany nawet w tak ciepłych krajach jak Włochy czy Hiszpania, a producenci potwierdzają uzyskiwane wysokie plony oraz ich jakość.
- Agromaster na naszym rynku będzie dostępny jako nawóz 1-2 miesięczny – ten czas jest określony w odniesieniu do temperatury gleby wynoszącej 21°C. Możemy przyjąć, że w Polsce w kwietniu temperatura gleby wynosi ok. 10°C, czyli Agromaster, opisany jako działający 1-2 miesiące, będzie uwalniał składniki dłużej, bo ok. 2-3 miesiące.
- Zastosowanie Agromastera daje pewność, że przez cały okres produkcji, np. brokułów, wynoszący ok. 10 tygodni, rośliny będą miały zapewniony niezbędny pakiet makroelementów, wzbogacony o magnez, po jednym tylko nawożeniu! To również jest olbrzymią zaletą Agromastera – mniejsza liczba przejazdów ciągnikiem związana z mniejszą liczbą zabiegów nawożenia, to lepsza struktura gleby (mniejsze ubicie) i oszczędności związane ze zużyciem paliwa
W ubiegłym roku przeprowadziliśmy doświadczenia w uprawie kapusty pekińskiej we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie. Porównaliśmy plon uzyskany przy użyciu tradycyjnego, szybko działającego nawozu rolniczego, z tym uzyskanym po Agromasterze (w obu przypadkach dostarczono 150 kg N/ha). Różnica w plonie wynosiła 21% na korzyść nawozu Agromaster.