Przygotowanie towaru do sprzedaży – ważenie i pakowanie – często zabiera producentom zbyt wiele czasu. Czy można go zaoszczędzić? Rozwiązaniem są nowoczesne wagopakowarki, które potrafią kilkakrotnie zwiększyć wydajność pracy. W nowoczesnym gospodarstwie są one niezbędne, a producenci oferują maszyny dostosowane zarówno do małych, jak i dużych gospodarstw. (...)
Nie tylko wagopakowarki
Jaraczewska firma produkuje głównie maszyny do ważenia, porcjowania i pakowania warzyw: ziemniaków, cebuli, marchwi, selera, buraków czy pietruszki. Można ich jednak użyć także do pakowania orzechów laskowych lub pelletu. Są to wagi automatyczne porcjujące towar, który następnie jest zaszywany w worki raszlowe lub zgrzewany w foliowe. Konstrukcja maszyn uwzględnia m.in. wysokość spadania bulw, cebul i korzeni. Oprócz nich produkuje się tutaj prostsze maszyny, np. czyszczarki, szczotkarki czy też stoły selekcyjne. W Sorpacu robią również taśmociągi, lecz tylko na indywidualne zamówienie klienta.
Wagopakowarki są produkowane z myślą o małych, jak i dużych producentach. Za pomocą małej wagi (model AV115) można zważyć i spakować 3,5–4 t towaru/godz., pojemność jej zbiornika wynosi 15 kg. Rolnik z okolic Sandomierza osiąga za pomocą tej wagi wydajność 4 t/godz., pakując ogórki w 10-kg worki. Do wydajnej obsługi maszyny potrzeba dwóch pracowników. Z myślą o większych producentach, mających np. podpisane umowy z dużymi marketami, Sorpac produkuje wagi kombinacyjne, których wydajność dochodzi do 9–10 t/godz. (...)
Cały artykuł przeczytasz w listopadowym numerze Warzyw i Owoców Miękkich, str. 71-72