Każdy pracownik ma swój identyfikator – kod zapisany na karcie magnetycznej. Także skrzynki z owocami są oznaczone kodami. Skanując kod z karty pracownika i skrzynki z owocami uzyskuje się informacje, który pracownik zebrał daną partię owoców. Przy zbiorach owoców po każdej zakończonej czynności kody są sczytywane za pomocą skanera, który przenosi i zapisuje dane w komputerze. Dzięki temu automatycznie rejestrowane są dane dotyczące ilości zebranych owoców oraz cała ewidencja pracowników – liczba przepracowanych godzin, godziny pracy.
Jak przekazała A. Krzyżanowska, system ten zdecydowanie usprawnił zarządzanie pracą zatrudnianych osób. Bardzo ułatwione zostało zwłaszcza rozliczanie pracowników i podliczanie płac, które w poprzednich sezonach było bardzo praco- i czasochłonne, gdyż wszystkie dane trzeba było zapisać ręcznie, a następnie wpisać do komputera. Oprócz tego system MaxCrop pozwala na zbieranie i monitorowanie innych informacji, np. na bieżąco można śledzić wielkość zbiorów z poszczególnych kwater, rzędów czy zbiory poszczególnych odmian. System przenosi, przelicza i zestawia te dane, dzięki czemu można np. ocenić jak plonuje dana odmiana w różnych kwaterach.
am