W tym sezonie szklarni z truskawkami producent zainstalował nowatorski system ogrzewania lub chłodzenia własnego projektu i wykonania. Składa się na niego system przewodów powietrznych zakopanych pod podłożem szklarni oraz foliowe rękawy umieszczone w obiekcie pod rynnami uprawowymi, którymi rozprowadzane jest ogrzane lub schłodzone (w zależności od potrzeb) pod ziemią powietrze. Pod podłożem szklarni, pod rzędami roślin na głębokości 50-70 cm umieszczone są wzdłużnie karbowane przewody, wewnątrz których przebiegają rury z polipropylenu. Rury wypełnione są wodą, której temperaturą można sterować, w zależności od potrzeb.
Układ wykorzystywany jest m.in. do ogrzewania i osuszania powietrza w szklarni. Do podziemnego przewodu wtłaczane jest powietrze z obiektu uprawowego. Podgrzana woda w rurze grzewczej oddaje ciepło i ogrzewa powietrze w podziemnym przewodzie. Ponadto w tym procesie następuje skraplanie wody, dzięki czemu powietrze zostaje osuszone. Przewody zakopane są z zachowaniem kilkustopniowego spadku, aby skroplona woda ściekała do studzienek. Ogrzane i osuszone powietrze jest następnie wtłaczane za pomocą wentylatorów do rękawów powietrznych, którymi jest rozprowadzane w obiekcie.
Natomiast latem, w czasie upałów system służy do chłodzenia szklarni i roślin. Gorące powietrze ze szklarni wtłoczone do podziemnego przewodu ulega tam schłodzeniu, po czym kierowane jest z powrotem do obiektu. Rękaw powietrzny ma średnicę 50 cm pełni funkcję wymiennika ciepła oddając otoczeniu energię cieplną. W folii jest ponadto perforacja wspomagająca proces wymiany ciepła.
W produkcji truskawek wczesną wiosną i jesienią system był stosowany w celu osuszenia powietrza, aby zapobiec chorobom grzybowym, natomiast latem – do schładzania roślin i delikatnych owoców, wrażliwych na wysoką temperaturę. Dzięki rękawom powietrznym udaje się obniżyć temperaturę w strefie roślin o kilka stopni, co oprócz pozytywnego wpływu na jakość i trwałość owoców zapewnia także bardziej komfortowe warunki pracownikom zbierającym truskawki.
Jak tłumaczył A. Walczak, pod ziemią utrzymuje się stabilna temperatura, wynosząca od 14°C do 20°C, zależnie od pory roku. Za pomocą opracowanego przez niego systemu w prosty i tani sposób można odebrać z gruntu tę temperaturę i wykorzystać ją w obiekcie uprawowym.
am