Pierwsze zabiegi ochronne po posadzeniu pomidora w polu rozpoczynają się zwykle od herbicydów. Te zabiegi są prowadzone standardowo, jak w wielu innych uprawach warzyw. Wyzwanie stanowią dopiero choroby pomidora, które są głównym powodem prowadzenia zabiegów opryskiwania. Trzy najważniejsze choroby pomidora to zaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatość pomidora i alternarioza. W zależności od przebiegu warunków pogodowych, stanowiska, uprawy i odmiany liczba aplikacji fungicydów i bakteriocydów w ciągu sezonu wegetacyjnego nierzadko przekracza 10. Konieczność opryskiwania zachodzi także w przypadku szkodników (mszyce, stonka ziemniaczana, gąsienice motyli). W okresie intensywnego wzrostu wegetatywnego pomidora, a także podczas wzrostu i dojrzewania owoców możliwa jest dość precyzyjna regulacja podstawowych parametrów opryskiwania w stosunku do przyrostu roślin. Więcej w numerze 7/2015 WiOM, s. 68-71. dr Henryk Ratajkiewicz
StoryEditor
Oszczędzaj na ilości, nie na skuteczności
O skuteczności chemicznej ochrony pomidorów decyduje dotarcie substancji aktywnej preparatu do ochranianych części rośliny, a ilość cieczy użytkowej zależy od sposobu prowadzenia roślin i ich wielkości. Oblicz sam zapotrzebowanie na ilość cieczy w każdej fazie rozwojowej roślin.