Rynek cebuli cechuje się dużym zróżnicowaniem, związanym z wielkością plonów oraz cenami skupu. Czasami zdarza się, że już po zbiorze producenci uzyskują satysfakcjonujące ceny – wtedy też sprzedaż cebuli prosto z pola jest opłacalna. Niekiedy jednak cebulę korzystnie jest przechowywać, gdyż jej ceny znacznie wzrastają po Nowym Roku.
Zbiór powinien nastąpić, kiedy ponad ¾ warzyw na plantacji ma załamany szczypior, a 3–4 liście na każdej cebuli są nadal zielone. Wyczekiwanie na całkowite zaschnięcie szczypioru może przynieść negatywne skutki – ponowne ukorzenienie, które powoduje przerwanie okresu spoczynku, na skutek czego wyrastanie szczypioru następuje wcześniej i skraca się przy tym trwałość przechowalnicza... Małgorzata Rosikiewicz
Więcej w numerze 1/2016 WiOM, s. 62.