Zwykle rolnik ma do czynienia z drobnymi nasionami warzyw, wymagającymi starannego siewu z kilku powodów. Umieszczenie ich na odpowiedniej głębokości lub na powierzchni gleby, przykrycie warstwą ziemi, dociśnięcie, ulokowanie w odpowiedniej rozstawie, w kontakcie z wilgotnym podłożem – to ważne elementy agrotechniki. Szczególne traktowanie nasion wynika też z ekonomii. Jest to bowiem towar uszlachetniony zarówno pod względem hodowlanym, jak i w technologii produkcji, a więc drogi. Żaden producent nie może sobie zatem pozwolić na jego niestaranne traktowanie.
W każdym siewniku warzywnym czy to mechanicznym, czy pneumatycznym – sekcje wysiewające to podstawa określająca użytkową wartość maszyny. Firmy specjalizujące się w ich produkcji muszą więc dysponować doprecyzowaną technologią wysiewu nasion. Dla niektórych warzyw spełniają one tylko potrzeby indywidualnych klientów.
Więcej nt. precyzji siewu patrz „Warzywa i owoce miękkie” 04/2016, od str. 76.
bie
StoryEditor