Sałaty od kuchni
Zainteresowanie z roku na rok rośnie. – W ubiegłym roku wyprodukowaliśmy 40 mln sztuk rozsady sałaty. Było to o 20% więcej niż w 2018 r. Dlatego budujemy nowe obiekty w Kisielach, abyśmy mogli spełniać wymagania dotyczące zapotrzebowania – mówił Marcin Krasoń. W Piaskach można było zobaczyć linię do produkcji kostki i wysiew nasion. – Rozsada sałat produkowana jest przede wszystkim w kostkach torfowych. Wydajność linii do ich produkcji to 80 tys. kostek na godzinę – mówił Andrzej Szymański, kierownik produkcji.
W Kisielach
W tym miejscu trwa budowa nowoczesnej szklarni rozsadowej. Na powierzchni 17 ha nowe obiekty zajmą docelowo 7,5 ha oraz 2 ha hartownik. Budowa rozpoczęła się w połowie czerwca 2019 r. Wybudowana już szklarnia o powierzchni 4 ha jest podzielona na 5 bloków klimatycznych. Szerokość nawy to 12,8 m, wysokość w słupie 6 m. Zainstalowane lampy mają moc 1000W.
Podczas spotkania mówiono o nowych odmianach rzodkiewki i sałaty hodowli firmy Enza Zaden, nawożeniu nawozami firmy Timac Agro a także stosowaniu produktów bakteryjnych firmy Intermag.
msz