StoryEditor

Zamgławianie sposobem na przechowywanie kapusty [FILM]

Plan przechowywania kapust do marca czy kwietnia jest obarczony mniejszym ryzykiem, jeśli komory chłodni zamgławiamy Polyversum WP. Tak postanowił zabezpieczyć część plonów Sylwester Tomczyk z sieradzkiego zagłębia warzywniczego.

Jak na powiat sieradzki przystało, w gospodarstwie Sylwestra Tomczyka uprawia się głównie ziemniaki na wczesny zbiór (z okrywaniem agrowłókniną), a po nich kapusty.

– Gdyby nie dwa plony w sezonie, pewnie większość z nas wycofałaby się już z tego biznesu, bo jest coraz mniej opłacalny – zapewnia pan Sylwester 

W roku 2021 było łącznie 30 ha ziemniaka, 3 ha cebuli, 7 ha kapust, na pozostałym areale – pszenica. Pod przykryciem mieliśmy trzy odmiany: Volumia, Riviera i Denar. Z późniejszych wybraliśmy: Melody, Ignacy oraz Primabelle. Średni plon wyliczyliśmy na 30 t/ha, bo mimo dobrej ziemi z jednych mieliśmy 18 ton, z innych 50 ton. Nasze ziemniaki jedzą nad morzem, bo zaopatrujemy dwie hurtownie z Koszalina. Nie zawozimy ich sami, lepiej opłaci się wynajęcie spedycji, bo samemu jedzie się z powrotem na pusto, a to kosztuje. Dostarczamy też do pobliskiej firmy Agrosad.

Uprawa cebuli w tym gospodarstwie jest w pewnym stopniu podyktowana koniecznością zapewnienia pracy Ukraińcom zimą przy jej obieraniu. Tej zimy obierają cebule Hybelle, Medusa oraz Takstar.

 
Odmiany kapusty do przechowywania

 – Dawniej robiliśmy też kapusty wczesne, więc z wysiewami w tunelu trzeba było się spieszyć. Dziś mamy tylko kapusty późniejsze, sadzone po zbiorze wczesnych ziemniaków, więc rozsady robimy już na rozsadniku, wysiewając do multiplatów w końcu maja, początku czerwca – wyjaśnia gospodarz.

W ostatnim sezonie dobrze wyszła pekinka. Zawsze celujemy na zbiór 10–15 sierpnia i wkładamy do chłodni. W tym ostatnim nie leżała długo, bo plon z dwóch hektarów udało się sprzedać po 2 zł przez trzy tygodnie. Zawsze uprawiamy Bilko. Próbowaliśmy kiedyś odmianę Suprin, ale zdarzył się tipburn, była też Kiseki, która z kolei miała główki żółte w środku, a Polacy chcą jasnej pekinki, o kolorze nawet wpadającym w seledyn.

Kapusta włoska Wiratoba tej jesieni jest sprzedawana na bieżąco, bo ma teraz dobrą cenę 1,0–1,20 zł. Z czerwonych gospodarz ma wypróbowaną odmianę Klimaro. – Kapusty białe miałem w tym roku różne – próby z firmy Syngenta – mówi pan Sylwester, nie zdradzając nazw odmian 

Jak przechowywać kapustę aż do kwietni 

Jako że miejscem zbytu kapust są markety, gospodarz stara się mieć towar do marca, kwietnia. Musi więc zadbać o dobre przechowanie plonu. Wkłada do chłodni ładne, ochronione główki, ale w tym sezonie postanowił dodatkowo je zabezpieczyć poprzez zamgławianie Polyversum WP (oospory grzyba Pythium oligandrum). Obecnie ma możliwość składowania 1600 skrzyniopalet w kilku chłodniach, powstających w różnym czasie (część izolowana płytą obornicką, część pianką poliuretanową). Piszę obecnie, ponieważ są już sprecyzowane plany powiększenia bazy przechowalniczej z dużą sortownią, której aktualnie w gospodarstwie brakuje.

Na początku grudnia byłam świadkiem akcji zamgławiania jednej z komór o objętości 750m3, załadowanej główkami kapusty włoskiej i czerwonej. Warunkiem skuteczności zabiegu jest składowanie towaru w ażurowych skrzyniopaletach, umożliwiających dotarcie preparatu do ich wnętrza. Ponadto między paletami muszą być pozostawione tunele, warunkujące przemieszczanie się mgły. Zadaniem gospodarza na dwie godziny przed przyjazdem Bartłomieja Wzgardy (Inagri) było dokładne wymieszanie Polyversum WP z ciepłą wodą (150–200 g preparatu/500m3 komory). Do zamgławienia komory o objętości 500m3 zaleca się użycie 5 l wody w zbiorniku ze środkiem oraz 3 l w zbiorniku chłodzącym. Bartłomiej Wzgarda przywiózł urządzenie Pulsfog Bio. W zestawie do wykonania zabiegu są dwa zbiorniki. Do jednego jest wlewana ciecz robocza (Polyversum + woda – 200 g/10 l wody) i jako nośnik gliceryna spożywcza w dawce 50 ml/1 l cieczy roboczej. Drugi zbiornik jest wypełniany wodą. Pulsfog jest wyposażony w dwie pary dysz. Z jednej pary wydobywa się mgła zawierająca grzyb Pythium oligandrum, zadaniem drugiej pary jest schładzanie do temperatury poniżej 50°C. Chcąc zamgławiać kapustę pekińską, trzeba ją umieścić nie w paletach, a w skrzynkach, umożliwiających lepszy kontakt z mgłą. Cały zabieg, wraz z przygotowaniem, trwał około godziny. Koszt przedsięwzięcia to 0,5 grosza na kilogram towaru.

 Resztę artykułu przeczytasz w nr 1/2022 czasopisma Warzywa i Owoce Miękkie

03. grudzień 2024 18:02