StoryEditorMateriał promocyjny

Pompy śrubowe, membranowe, wirowe - innowacje i technologie w służbie przemysłu rolno-spożywczego

Urządzenia wykorzystywane w przemyśle rolno-spożywczym powinny gwarantować nie tylko odpowiednią wydajność, ponieważ istotne jest także bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Odnosi się to między innymi do pomp przemysłowych, które stanowią podstawowy element różnego rodzaju instalacji. Jakie pompy wykorzystuje się w przemyśle rolno-spożywczym? Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Rodzaje pomp wykorzystywanych w przemyśle rolno-spożywczym

W przemyśle rolno-spożywczym wykorzystywanych jest wiele różnych technologii, co powoduje, że w instalacjach zastosowanie znajdują różne typy pomp przemysłowych. W praktyce są to między innymi:

  • pompy śrubowe, które są wykorzystywane między innymi w przemyśle przetwórczym, piekarniczym czy cukrowniczym. Doskonale sprawdzają się w przypadku płynów wrażliwych na uszkodzenia ich struktury, pozwalając ponadto na transport dużych elementów (np. całych owoców) bez ich uszkodzenia. Dodatkowo pompy śrubowe Wangen typu GL zostały zaprojektowane specjalnie dla branży rolniczej do transportu m.in. nawozów i dlatego z powodzeniem montowane są na wozach asenizacyjnych;
  • pompy membranowe, które doskonale sprawdzają się przy realizacji procesów dozowania, mieszania czy przepompowywania, dzięki czemu znajdują zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również farmaceutycznym czy przy produkcji różnego rodzaju napojów. Ich zaletą jest uniwersalność, która odnosi się zarówno do możliwości wykonywania różnego rodzaju procesów (np. dozowania, mieszania), jak i pompowania płynów o różnych właściwościach (gęstość, lepkość);
  • pompy wirowe, które są nazywane również odśrodkowymi. Wykorzystywane są w przemyśle rolno-spożywczym nie tylko ze względu na wydajny transfer pompowanego medium, ale również wykonanie zgodne ze standardami higienicznymi, co gwarantuje bezpieczeństwo przy kontakcie z żywnością.
image

Pompy do napojów

FOTO: fot. Pompy-przemysłowe

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pompy przemysłowej?

Ze względu na to, że w przemyśle rolno-spożywczym wykorzystywane mogą być różne rodzaje pomp kluczową kwestią staje się ich odpowiednie dopasowanie do zastosowania. Na co zwrócić zatem uwagę przy wyborze pompy? Wśród najważniejszych kwestii wymienić należy w tym przypadku:

  • parametry pracy danej pompy, czyli przede wszystkim jej moc, która bezpośrednio wpływa na wydajność oraz maksymalną wysokość podnoszenia;
  • warunki pracy pompy oraz wymagania danej instalacji, czyli przede wszystkim jej budowę;
  • rodzaj pompowanego medium, ponieważ poszczególne typy cieczy mogą mieć różne właściwości;
  • bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością, co oznacza, że pompa powinna być wykonana nie tylko z odpowiednich materiałów, ale również zgodnie z obowiązującymi standardami higienicznymi, co potwierdzą odpowiednie certyfikaty;
  • koszty eksploatacji, czyli pobór energii elektrycznej.
image

Pompy elektryczne membranowe atex

FOTO: fot. Pompy-przemysłowe

Serwis pomp przemysłowych - dlaczego jest ważny?

Wykorzystanie pomp w przemyśle rolno-spożywczym pozwala nie tylko zoptymalizować procesy, ale również zwiększyć ich wydajność czy pozytywnie wpłynąć na jakość produktu końcowego. W związku z tym istotne jest zarówno odpowiednie dopasowanie pompy przemysłowej do zastosowania, jak i jej regularna konserwacja i serwis. Działania te pozwalają nie tylko wydłużyć żywotność urządzeń, ale mogą ograniczyć również ryzyko wystąpienia awarii, której efektem może być wyłączenie z uruchomienia całej instalacji, a co za tym idzie, straty finansowe.

Podsumowując, należy stwierdzić, że pompy użytkowane w przemyśle rolno-spożywczym to innowacyjne urządzenia, które gwarantują odpowiednią wydajność oraz bezpieczeństwo. Różnorodność wykorzystywanych technologii sprawia natomiast, że mogą one służyć do realizacji wielu różnych procesów.

27. kwiecień 2025 22:43