Na polach mogliśmy zobaczyć m.in. odmiany warzyw korzeniowych oraz kapustnych firmy MoravoSeed, której dystrybutorem jest PNOS Ożarów Mazowiecki.
Jak zaznaczył gospodarz – Piotr Woźnicki - uprawy były nawadniane dopiero w sierpniu. Mimo trudnych warunków, sprawdziły się.
W gospodarstwie uprawiane są 3 odmiany pietruszki korzeniowej.
- Alba (ok. 160 dni wegetacji) ma korzenie długości 15–18 cm. Bardzo dobrze się przechowują, zachowując wysoką jakość.
- Aston ma dłuższe korzenie ok. 25 cm, bardzo aromatyczne (nać również).
- Olomoucka Dlouha ma najdłuższy okres wegetacji prawie 180 dni. Przeznaczona do długiego przechowywania.
Seler korzeniowy Asterix polecany jest do zbiorów wczesnych jak i późnoletnich. Odporny na septoriozę oraz jarowizację.
Marchew. W tym sezonie gospodarz zdecydował się na 3 odmiany:
- Afalon - średnio-wczesna, korzeń tępo zakończony, 19-25 cm długości.
- Berkos odmiana w typie berlikum, o korzeniach bez tendencji do zazielenienia, do przechowywania i przetwórstwa oraz Berlikoa o krótszej wegetacji około 110 dni o wysokiej odporności na alternariozę.
Burak ćwikłowy. Uprawiano odmiany okrągłe – Bona (bardzo plenna, o 120 dniach wegetacji) oraz Monika – odmiana jednokiełkowa polecana do sprzedaży na rynku warzyw świeżych a także mrożenia.
Kapusta głowiasta. Odmiana Madison jest bardzo plenna, główki zwarte, lekko spłaszczone o masie do 5 kg. Nadaje się do przetwórstwa na kwaszenie i przechowywania przez około 3 miesięcy.
Albatros zawiązuje mniejsze główki, bardzo twarde, odporne na pękanie. Polecane do długiego przechowywania w warunkach kontrolowanych. Liście z silnym nalotem woskowym.
Aros jest podobną odmianą, ale tworzy główki około 3 kg. Avak to standardowa odmiana do przetwórstwa – kiszenia, surówek.
Z czerwonych odmian kapusty głowiastej na uwagę zasługuje Kvit do długiego przechowywania, główki są wysoko osadzone, więc bez tendencji do zagniwania. Moderat (125 dni wegetacji) ma uniwersalne zastosowanie, jest przydatna do przetwórstwa. Nie pęka jeśli pozostanie w polu dłużej.
Kalarepa Korfu ma 80 dni wegetacji, może być uprawiana w polu od wiosny do jesieni. Nie pęka nie drewnieje, nie przerasta. Wyróżnia ją smak.
W spotkaniu brały udział firmy ICB Pharma, Biocont oraz ADOB.
Relacja ze spotkania w naszym filmie!