Umiejscowienie i wielkość ogródka warzywnego
Wybór gatunków warzyw, które będziesz uprawiać, zależy od miejsca przeznaczonego na ogródek. Niewielki (na początek wystarczy nawet 4-8 grządek, czyli 10-20 m² powierzchni) przeznacz na warzywa, które nie zajmują dużo miejsca i są spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po zbiorze. Może to być np. szpinak, rzodkiewka, rukola, roszponka (wymagają rozstawy maksymalnie do 15 x 15 cm). W nieco większych ogródkach sprawdzi się np. koper, koper włoski (fenkuł), szczypiorek, sałata, marchew, endywia, cykoria liściowa, burak liściowy (rozstawa do 30 x 30 cm) oraz pietruszka korzeniowa, por i cebula zwyczajna (do 40 cm) (dostępna w ofercie wPolu.pl).
Warzywa, które potrzebują większej rozstawy (do 50 x 50 cm) to burak ćwikłowy, fasola szparagowa i tyczna, groch, kapusta głowiasta, pekińska i brukselka, kukurydza, a także wczesne odmiany pomidora gruntowego. Najwięcej miejsca (nawet do 100 cm) potrzebują arbuzy, bób, dynie, cukinie, kabaczki i ogórki gruntowe (tutaj). Raczej nieopłacalna jest amatorska uprawa ziemniaków, które wymagają dużo pracy i dużo miejsca. Nie musisz przeznaczać jednej grządki na jeden gatunek. Nawet lepiej, jeśli uprawiasz obok siebie chociażby warzywa i zioła, które wzajemnie sobie pomagają – za przykład można podać marchew i cebulę. Zapach cebuli odstrasza szkodniki marchwi!
Twoje grządki powinny znajdować się w dobrze nasłonecznionym miejscu, gdzie gleba jest odpowiednio żyzna. Nie sadź warzyw w pobliżu drzew i krzewów owocowych, ponieważ konkurowanie o składniki pokarmowe pogorszy smak i jakość warzyw. Poza tym drzewa dają cień, który opóźnia dojrzewanie roślin. Bez odpowiedniego nasłonecznienia szpinak czy sałata mają tendencję do gromadzenia azotanów, a wybitnie ciepłolubne pomidory czy papryka nie rozwiną się prawidłowo.
Więcej informacji i niezbędne produkty dostępne są wPolu.pl.
Jak przygotować glebę w warzywniku?
Warzywa potrzebują odpowiednich zasobów, żeby rosły i prawidłowo się rozwijały. Skoro hodujesz własne warzywa, pewnie nie chcesz ich niepotrzebnie pryskać czy nawozić ich chemicznymi środkami ochrony roślin. Zamiast nich możesz wykorzystać obornik, kompost lub naturalne preparaty na bazie kompostu. Na 10 m² ogródka potrzebujesz 50-80 kg obornika (lepiej jesienią niż wiosną) albo 20-60 kg kompostu. Innym ważnym czynnikiem jest właściwe pH gleby, które dla większości gatunków wynosi 6,0-7,0 (wiele gleb w Polsce wymaga odkwaszenia przed założeniem ogródka).
Które warzywa są łatwe w uprawie?
Na początek warto też wybrać warzywa, które dobrze znasz i nie sprawiają większych problemów w uprawie. Idealne są np. rzodkiewka, sałata, koper i pietruszka naciowa. Mają krótki okres wegetacji, co oznacza, że pierwszymy zbioramu będziesz cieszyć się bardzo szybko. Do tego nie potrzebują dużo miejsca do wzrostu i można je sukcesywnie wysiewać przez cały sezon. Jeśli chcesz uprawiać pomidory, zacznij od koktajlowych – nie wymagają wiązania palików czy usuwania bocznych pędów. Z powodzeniem da się je uprawiać nawet w doniczkach! Warto też znać kalendarz siewu warzyw, ponieważ dzięki temu możesz zaplanować uprawę praktycznie od marca do września i w ten sposób w pełni wykorzystać potencjał swoich grządek.
Potrzebujesz nasion? Zobacz https://wpolu.pl/category/nasiona!