StoryEditor

Pamiętaj, bez klientów nie ma biznesu

Pamiętaj, bez klientów nie ma biznesu. Tym, co do nas powraca, muszą być klienci, a nie produkty! – taka myśl towarzyszyła przedstawicielom przetwórni Greenyard podczas spotkania zorganizowanego wspólnie z WiOM dla dostawców malinowego surowca.

8 marca 2022r. odbyło się spotkanie malinowe zorganizowanie przez WiOM wraz z firmą Greenyard Frozen Poland. Uczestnicy mogli zapoznać się z rozwiązaniami proponowanymi przez takie firmy jak: ICB Pharma, Agrarius, UPL, ADOB, Agrosimex, Nexbio i Weremczuk. Poruszono tematy dotyczące uprawy, oraz kwestię najważniejszą, jaką jest klient końcowy. 

Przedstawiciele przetwórni Greenyard – od lewej: Andrzej Stempniak – Plant manager, kierownik Zakładu, Wojciech Krause – kierownik działu Agro przetwórni, Tomasz Dryka – koordynator działu Agro.

Przetwórnia w Adamowie (powiat łukowski, województwo lubelskie) jest jednym z trzech zakładów firmy Greenyard Frozen Poland (w całej Europie jest ich dziewięć). Adamów specjalizuje się w przetwórstwie owoców jagodowych, ale mrozi też warzywa, m.in. dynię, cukinię, paprykę czy cebulę. Skupuje i przetwarza również surowce z gospodarstw ekologicznych.

Tego dnia nie mogliśmy zapomnieć o paniach, które akurat obchodziły swoje święto

Specjalistka od malin

Duże zaciekawienie wzbudził wykład dr Agnieszki Orzeł autorki odmian: Delniwa (2017 r.), Heban (2019 r.) Jantar (2019 r.), Promyk (2021 r.), Glorniwa (2020 r.), Husaria (2021 r.) i klonu, który będzie dostępny w kolejnym sezonie NR1616002 (2023).

Prelegentka podkreślała zasady, które powinny być obligatoryjne podczas zakładania plantacji:

  • gleba przebadana pod kątem zawartości składników pokarmowych i pH;
  • na obecność szkodników glebowych czy patogenów odglebowych.
Zwracała uwagę na rolę właściwych przedplonów i sadzenie roślin (najlepiej plug plants), pochodzących wyłącznie z kwalifikowanych szkółek.
Podjęła też temat crumbly fruitzniekształcenia owoców maliny, problemu dotyczącego uprawy malin na całym świecie. Przyczyną może być słabe zapylenie (zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura), żerowanie zmieników, infekcje wirusowe: Tomato ringspot (ToRSV), Raspberry bushy dwarf virus (RBDV), Raspberry leaf curl virus, czy Rubus stunt Phytoplazma, a także szara pleśń, niedobory boru, intensywne namnażanie w kulturach in vitro z zawyżonymi dawkami hormonów wzrostu i wreszcie błędy podczas rozmnażania wegetatywnego. 

Cała relacja ze spotkania w kwietniowym numerze WiOM 4/2022.

21. listopad 2024 01:59