8 marca 2022r. odbyło się spotkanie malinowe zorganizowanie przez WiOM wraz z firmą Greenyard Frozen Poland. Uczestnicy mogli zapoznać się z rozwiązaniami proponowanymi przez takie firmy jak: ICB Pharma, Agrarius, UPL, ADOB, Agrosimex, Nexbio i Weremczuk. Poruszono tematy dotyczące uprawy, oraz kwestię najważniejszą, jaką jest klient końcowy.
Przedstawiciele przetwórni Greenyard – od lewej: Andrzej Stempniak – Plant manager, kierownik Zakładu, Wojciech Krause – kierownik działu Agro przetwórni, Tomasz Dryka – koordynator działu Agro.
Przetwórnia w Adamowie (powiat łukowski, województwo lubelskie) jest jednym z trzech zakładów firmy Greenyard Frozen Poland (w całej Europie jest ich dziewięć). Adamów specjalizuje się w przetwórstwie owoców jagodowych, ale mrozi też warzywa, m.in. dynię, cukinię, paprykę czy cebulę. Skupuje i przetwarza również surowce z gospodarstw ekologicznych.
Tego dnia nie mogliśmy zapomnieć o paniach, które akurat obchodziły swoje święto
Specjalistka od malin
Duże zaciekawienie wzbudził wykład dr Agnieszki Orzeł autorki odmian: Delniwa (2017 r.), Heban (2019 r.) Jantar (2019 r.), Promyk (2021 r.), Glorniwa (2020 r.), Husaria (2021 r.) i klonu, który będzie dostępny w kolejnym sezonie NR1616002 (2023).
- gleba przebadana pod kątem zawartości składników pokarmowych i pH;
- na obecność szkodników glebowych czy patogenów odglebowych.
Podjęła też temat crumbly fruit – zniekształcenia owoców maliny, problemu dotyczącego uprawy malin na całym świecie. Przyczyną może być słabe zapylenie (zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura), żerowanie zmieników, infekcje wirusowe: Tomato ringspot (ToRSV), Raspberry bushy dwarf virus (RBDV), Raspberry leaf curl virus, czy Rubus stunt Phytoplazma, a także szara pleśń, niedobory boru, intensywne namnażanie w kulturach in vitro z zawyżonymi dawkami hormonów wzrostu i wreszcie błędy podczas rozmnażania wegetatywnego.
Cała relacja ze spotkania w kwietniowym numerze WiOM 4/2022.