Zbigniew Sawicki – dyrektor ds. kontraktacji i zaopatrzenia surowcowego chłodni Run zaplanował kilka spotkań szkoleniowych dla swoich dostawców, dedykowanych producentom określonych gatunków warzyw i owoców. Plantatorzy kalafiorów i brokułów spotkali się 22 lutego.
Przedstawicielki działu surowcowego Magdalena Matuszak i Katarzyna Pokrowska wymieniły cechy dyskwalifikujące przyjęcie surowca – warzywa zgniłe, zapleśniałe, z ciałami obcymi, sfermentowane, o obniżonej jędrności, mocno zanieczyszczone np. piaskiem, o obcym smaku i zapachu. Podobnie jak w innych przetwórniach zwracano uwagę na stan techniczny skrzyniopalet używanych do transportu surowca, który często pozostawia dużo do życzenia.
Ceniony nie tylko na Kujawach doradca Piotr Borczyński przypomniał, uporządkował i uszczegółowił plantatorom najważniejsze problemy uprawy kalafiorów i brokułów. Pokazując negatywne przykłady, podkreślał konieczność przyorywania resztek pożniwnych, niszczenia chwastów, niedopuszczania do ich kwitnienia, kiedy to wabią całe rzesze szkodników. Przypomniał zasady ustawiania pułapek na śmietkę kapuścianą.
Potwierdził też warunki skuteczniego działania Movento 100 SC na mączlika warzywnego. Chociaż środek zwalcza tylko larwy, to jednak samice potraktowane nim składają mniej jaj, a te z kolei są mniej żywotne. Podał też informację, potwierdzoną przez Marka Zielińskiego z firmy Syngenta, o możliwości insektycydowego zaprawienia (przez firmę) nasion środkiem Mundial.
Przedstawiciel Syngenty w zakresie odmian brokułów (mieszańcowych) zachęcał do uprawy 65–70-dniowej odmiany Besty, 80–85-dniowej Batory i nieco późniejszych (85–90 dni) Monrello i Monclano.
Szymon Cieśliński z firmy Bioagris zalecał preparat Xstress, opóźniający dojrzewanie róż. Pozwala on dłużej utrzymać trwałość pozbiorczą róż. Są wówczas dłużej zwarte i zielone. W uprawie brokułów stosuje się 1,5 l/ha, gdy pierwsze róże osiągną średnicę szklanki.
Piotr Borczyński ostrzegał przed nieprawidłowościami w ochronie chemicznej brokułów. To, że jest wiele w tej kwestii do zrobienia potwierdzał dr Michał Raczkowski z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Badania próbek warzyw na pozostałości ś.o.r. wykazywały duży problem z chloropiryfosem – substancją czynną Dursbanu 480 EC, Dursbanu Delta 200 CS, Pyrinexu 480 EC. Nie wolno przekraczać zalecanych dawek i trzeba przestrzegać 21-dniowej karencji.
Katarzyna Wójcik